Lövin – buktalardockan

Lövin - buktalardockan 1

Läste Isabella Lövins sommartal. Såg också ett par snuttar på TV. Talet är bättre i skriftlig form att läsa, än att höra henne läsa upp det, eller tala, om det nu var det det skulle föreställa. Det kan bero både på att hon verkligen inte är en bra talare och på att någon annan skrivit talet åt henne. Det känns som att hon knuffats fram av partiet för att hålla ett sommartal, eftersom alla andra partiledare gör det. Inte för att hon har något att säga eller är bra på det.

Det känns som att jag bara fokuserar på vilka tokigheter hon sa eller vad som var fel. Så kanske det är, men en miljöminister får inte vara så felinformerad som Lövin. För då blir inte politiken rätt. I grunden är vi inte heller ense om politik och samhällssyn.

Semesterrusig
Efter lite inledande måleri om hur fint hon haft det i den fina skärgården, tar hon upp att vi nyss passerat overshoot day. Alltså tankefiguren att vi nu har passerat vad Jorden förmår ge oss på ett år. Det hela är så logiskt ohederligt och ohållbart som resonemang att småskoleungar inser att det är falskt. Om man har en kaka och äter upp en och en halv kaka, vad händer då? Man kan inte äta en halv kaka man inte har! Men miljöfundamentalister kommer undan med påståendet utan att granskas av kollektivet av granskande journalister. Mycket märkligt!

Hon försökte dra växlar på att den som är satt i skuld är inte fri. Vår skuld skulle då vara en miljöskuld. Efter en längre utläggning om förändringen i torskfisket i Östersjön där hon snuddar vid olika orsaker, främst naturliga, men stannar vid att vi förorenat havet med PCB och dioxiner. Att vi ätit en halv imaginär kaka.

Faktafel på rad
Sedan kommer klimatlögnerna eller de omåttliga överdrifterna (min invändning inom parentes och kursiv), som att:
-Juli månad i år var den varmaste i mänsklighetens historia, (100.000 år av mänsklighet, globala temperaturmätningar 100 år eller kanske bara 40 via satellit)
-Glaciärerna smälter rekordfort, (Jämfört med vad då? Inte med istidens slut för 12.000 år sedan, i vart fall. Glaciärer växer och krymper vid olika tider, enstaka år är ingen trend och inte ens en lokal trend är ett globalt bevis på något)
-Havsnivån höjts med en halv millimeter, (det är dels för tidigt för att bestämma, dels är det för hög noggrannhet för att kunna valideras)
-De värsta skogsbränderna någonsin härjar i Arktis, (Nej, arkeologiska/geologiska fynd pekar i en annan riktning, det verkar dessutom vara en normal del i taigans biologi med återkommande bränder)

Underförstått är detta bara början på en skenande utveckling i tangentens riktning. Något som garanterat ger felaktiga prognoser är att ur en liten svängning i naturliga fenomen dra ut en trend mot oändligheten. Alla vet att just det kommer inte att hända, naturen ändrar sig ständigt. Som alla förstår är hennes påståenden gripna direkt ur luften.

Nyauktoritär
Drömmande tar hon i nyauktoritär anda sitt eget barn som gisslan. Hon berättar att hon visade havet för barnet första gången när ungen inte ens kunde stå på sina egna ben. Barnet skulle då ha gjort en rad filosofiska funderingar inför det blå fenomen som bredde ut sig ända mot horisonten. Rent trams från Lövin, men emotionellt och romantiserande förstås.

Hennes recept är att det enda vi kan göra för att motverka en katastrofal utveckling är att sluta släppa ut koldioxid senast år 2045. Därför måste oljebolagen sluta producera olja och sluta betala pengar till klimatskeptiker. Till detta lämnade hon en varning för Ryssland. Det är miljöpartiet som ska rädda världen, ja hela planeten undan elakt folk och dumhet. Någon väg framåt erbjuder hon inte. Ingen annan politik än förbud och regleringar är det hon har att erbjuda. Kopplingen däremellan och de drömmar om romantiska naturupplevelser är däremot oklar.

Friend or foe?
Senare nämner hon Gustave Speth, som grundade World Resource Institute, och i decennier samarbetat med oljefamiljen Rockefeller! Men det verkade hon omedveten om. Hon påstår att han nämner själviskhet, girighet och apati som de främsta orsakerna till miljöförstöring.
Samma sak skulle man kunna säga om orsakerna till den nedmontering av vår demokrati, som Lövin och hennes parti är i högsta grad medskyldiga till, för att inte säga pådrivande.

Personligen skulle jag vilja säga att den främsta orsaken till den miljöförstöring som faktiskt sker, är kombinationen av okunnighet och fattigdom.