Unik möjlighet till förändring när teknikjättarna agerar yttrandefrihetens dödgrävare

Woman Smiling Smartphone Phone - tatyanaBuzmakova_Krasnova / Pixabay

En chockvåg briserade utmed den sociala mediesfären när Facebook och Twitter raderade den amerikanska presidentens konto, inte för vad han hade skrivit, utan för hur han kunde tolkas.

Visst, privata företag kan göra vad de vill med sina medlemmar anser många. De behöver inte respektera yttrandefriheten, deras uppdrag är att berika aktieägarna. Vi kan absolut ha den lite enkelspåriga inställningen. Användarna röstar med fötterna, förr eller senare dyker det upp konkurrenter, läget stabiliseras och alla får komma till tals.

Frågan är bara hur lång tid den här stabiliseringen tar? 5-10 år? En hel livstid för en ung generation, som blir fullmatad med utvald information, där många aktörer inte kan komma till tals.

De amerikanska teknikjättarna har slutit en politisk trust. Kalla det åsiktsmonopol. Det är nämligen bara vissa idéer som raderas, och det handlar inte längre om specifika konton som tas bort, utan om aktörer som ratas från serverhallar. De som befinner sig i opposition behöver inte bara skapa egna plattformar, utan även egen infrastruktur. Det blir en tung uppförsbacke när man måste dra kabel och kanske även skapa nya betalningsmodeller. Förhoppningsvis kan man hitta leverantörer i andra länder eller bortom åsiktskorridoren.

Teknikgiganterna bär på en enormt lukrativ affärsidé – enighet mellan politik och näringsliv – i syfte att skapa stabilitet och harmoni för de invigda parterna.

Den här enigheten brukar inte kallas för socialism, även om det ligger nära till hands. Här närmar vi oss en annan samhällsmodell, där det specifika samarbetet mellan stat och näringsliv kallas för korporativism, och är ett av fascismens många kännetecken.

Den klassiska liberalismen (och då menar jag inte libertarianismen som samlingsbegrepp) utan den ideologi som förde världen framåt under 1800-talet. Dessa gamla liberaler motarbetade monopol och truster oavsett hur de uppstått, oavsett aktörernas hemvist. Den fria marknaden kräver nämligen en fri spelplan. Och det har vi inte idag.

Den snabba teknikutvecklingen har gynnat tidiga aktörer inom sina respektive nischer, med tiden har de vuxit till giganter, och blivit större än många av våra gamla traditionella företag.

Nu har vi kommit till ett unikt läge där det faktiskt kan uppstå diversifiering och uppdelning. Många användare söker sig bort från Facebook och Twitter, de letar aktivt nya alternativ. Gamla sociala mediekanaler används i mindre utsträckning, somliga stänger av notifikationer och meddelanden. Många konton blir ”sovande”. Och vi vet att de sociala medierna lever på att vi är aktiva, att vi ständigt är uppkopplade och postar, ”lajkar” och diskuterar. Om vi slutar vara aktiva, då dör deras plattformar sakta men säkert.

*

Vad finns det då för alternativ? Det finns faktiskt en hel del, även om de kanske inte kommit upp till en nivå där antalet användare når en kritisk massa. Men kanske var raderingen av den amerikanska presidentens konto just vad som behövdes? De alternativa sociala mediekanalerna har under den senaste tiden vuxit lavinartat. Här nedan presenteras ett antal:

Alternativa sociala medier 2021

MeWe – En av de större och mer populära plattformarna som tar en mindre avgift för att finansiera driften.

Parler – Också populär, ökade mycket när Twitter började banna användare. Befinner sig själva i snålblåsten nu och letar nya servrar.

Gab – Solid plattform med många användare.

Minds – Ett s.k ”krypto-social-nätverk”. Decentraliserad plattform.

USA Life – En förenklad Facebook-klon som saknar mobil-app dessvärre.

Mumblit – Alternativ till Facebook, uppstickare med få användare, men har kanske framtiden för sig.

Spreely – Ett alternativ till Facebook som skulle behöva fler användare och en del förbättringar.

MastodonEtt decentraliserat socialt medianätverk utan central server som de flesta sociala medieplattformar.

Diaspora – En plattform som funnits länge, men aldrig tagit riktigt fart.

Vad gäller alternativ till sökmotorer, om vi vill röra oss utanför de stora teknikjättarna, så väljer många Duckduckgo. De spårar inte sina användare och arbetar mer etiskt än Google. Deras karttjänst har varit simplistisk, men blir ständigt bättre. Själva sökmotorn är effektiv och ger ofta de svar man söker efter.