Om allmänna val, demokrati och folkvalda parlament kan man ha många synpunkter. Jag har dock bara en. Nämligen att det är något allvarligt fel med alla tre.
# Dom allmänna valen kräver att en majoritet av befolkningen ska sätta sig in i komplexa frågeställningar dom aldrig ens har en teoretisk möjlighet att begripa.
# Demokrati betyder, tydligen, att alla och envar in absurdum ska beredas möjlighet till lika utfall.
# Folkvalda parlament är polariserade och förlamade lekstugor som knappt verkar ha styrfart nog att navigera oss, landets medborgare, genom verklighetens allt stormigare omvärld.
Vad gäller komplexa frågeställningar är den s.k. klimatfrågan ett utmärkt exempel. Vår egen frälsare i ärendet, Greta Thunberg, har tydligen utsetts till ”årets tänkare” i frågan. Egentligen upprepar hon bara samma sak om och om igen. Nämligen att politiker ska lyssna på forskarna. I övrigt har hon knåpat ihop en skylt med texten ”skolstrejk för klimatet” och regelbundet placerat sig utanför riksdagen. Resten är visserligen historia. Men överdrivet mycket tankekraft kan varken GT eller övriga delar av klimatmobben lastas för. Senast har den oroats för att bränderna i Amazonas regnskogar skulle kunna innebära att jordens befolkning kommer kvävas till döds. En sådan slutsats får en normalt tänkande människa att undra vad det är klimattomtarna röker….
Det sedan några år pågående kaoset med Brexit bevisar också att oheliga allianser mellan makthungriga politiker och en ganska korkad väljarkår inte är det bästa av förhållanden. Visserligen är principen att abnormiteten som det nuvarande EU innebär ska störtas helt rätt. Men den röra som engelsmännen åstadkommit med sitt tjafsande utgör inte precis ett skyltfönster för demokratin.
I Sverige är vi fixerade vid det lika utfallets princip. Så till den milda grad vill vi ha rättvisa och jämlikhet att vi är redo att betala det yttersta priset. Nämligen att väldigt många faktiskt får det mycket sämre än om vi låtit folk slippa falska löften om bidragshimlen i utkanten av det norra Europa. Vi skapar getton, otympliga bidrags- och transfereringssystem, kriminalitet och skjuter utbildningssystemet i sank för att vi tror på att just vi kan ge alla det dom vill ha. Tyvärr är lika utfall en ouppnåelig dröm. Principen har med föga framgång, och med korruption och annat elände som följd, försökt tillämpas t.ex. i det saligen avsomnade Sovjetunionen. Det arbetarparadiset gick käpprätt åt pipan.
Vårt folkvalda parlament, Riksdagen, imponerade inte precis med sin handlingskraft att utse regering efter senaste valet. Då kan man ändå konstatera att alla i kammaren representerade partierna faktiskt är mer eller mindre socialistiska till sin natur. Åtminstone när det gäller deras tilltro till storskaliga statliga lösningar på problem som civilsamhället med all sannolikhet kan lösa bättre själv. Nu har vi iallafall ett på pappret fungerande parlament och regering. Man har t.o.m., hör och häpna, kommit fram till en uppgörelse gällande den chimär vi har mage att kalla försvarsmakt. Synd bara att inga pengar till uppgörelsen finns. Andra saker, jag tänker t.ex. på friår, kräver ju också stålar. Vilken tur att att man då kan klämma åt bankerna och pungslå dom på kapital. Låt vara att finansministern är väl medveten om att det inte är praktiskt möjligt att öronmärka skatter. Hon har nog helt enkelt blivit tillsagd av (V) 0ch (MP) att hon skulle formulera sig som om bankerna skulle finansiera kalaset. Annars skulle dom nog skjuta försvarsuppgörelsen i sank.
Jag tycker kort och gott att parlamentarismen och allmänna rösträtten behöver diskuteras grundligt. Tänk var bra om vår statliga apparat var av mer klassiskt liberal modell, då funnes det inte mycket att parlamentera om. Tänk om medborgaren först av allt var tvungen att vara nettobetalare till staten för att ens komma ifråga för eventuell rösträtt. Då skulle socialisterna få det svårt att valla röstboskapen rätt med löften om att mina pengar ska gå till röstboskapen bara dom röstar rätt. Bäst vore givetvis om man fick bevisa sin kompetens genom att avlägga ett skriftligt prov. Villkorad rösträtt skulle avsevärt höja den demokratiska kompetensen på alla nivåer!
Frihetlig sinnad men ofri i praktiken. Mitt motto är: ”Gör din plikt, kräv din frihet”. Till vardags sysselsätter jag mig inom den privata delen av Sveriges hälso och sjukvård, på så sätt undviker samhället ytterligare en som springer omkring på gator och torg och ställer till ofog!