Tänk så underbart det måste ha varit att vara sosse på 60-talet. De hade monopol på allt; regeringsmakten, radio och TV, telefoni, skola, vård, fack, sprit, röka, vadslagning, sport och idrott, samt inte minst åsiktsmonopol, problemformuleringsmonopol och tolkningsmonopol. Idag visar det sig, ganska väntat, att sossar utvecklas inte positivt i konkurrens. Då kan de inte tänka nytt, inte anpassa sig. Istället försöker de anpassa världen efter sin egen monopolagenda. Sossar varken tål eller tolererar konkurrens.
Nu avlöser utredningarna om hur yttrandefriheten ska begränsas varandra. Å 2018 meddelade Riksbanken att de utsett professorn vid Stockholms Universitet, tillika ledamot av Svenska Akademien, Åsa Wikforss till mottagare av 50 miljoner kronor att forska om varför vissa människor är faktaresistenta. De använder uttrycket kunskapsresistens. Det vill säga varför de inte köper sossarnas propaganda och envisas med att ha andra, icke godkända åsikter.
Nu är förberedelserna gjorda och arbetet ska inledas. I forskargruppen ingår även Kathrin Glüer och Torun Lindholm, båda vid Stockholms Universitet. Jag misstänker att något feministiskt är att vänta. I onsdags, 30 september, presenterade Carl Heath sin utredning ”Det demokratiska samtalet – Så stärker vi motståndskraften mot desinformation, propaganda och näthat”. Han vill se skarpare lagstiftning mot vad som i mindre paranoida ordalag kan kallas skvaller, vanliga samtal, missnöje, kritik, granskning med mera. I Heaths värld räknas det som underminering av demokratin! Kvinnor och barn utmålas som särskilt känsliga och skadebenägna om de utsätts för okontrollerade ordflöden. Det hela liknar en tydlig och reaktionär längtan till dagar då sossarna inte ens behövde fundera på om det fanns andra åsikter i folkhemmet. Men när polischef Mats Löfving nyligen klargjorde att det finns 40 kriminella klaner i riket, då kacklade det till i ankdammen! Det mest störande verkade vara att han kallat dem klaner, inte att de är kriminella. Arma värld av socialistiska skygglappar!
Mats Jangdal har erfarenhet från en mängd olika arbetsområden och aktiviteter. Från arbetslivet kan nämnas egenföretagande, jordbruk, chaufför, TV, tidningar, bokutgivning. Dessutom sport, idrott, föreningsliv, samhällsdebatt och bloggen Frihetsportalen.se