Den kulturellt bildade känner säkert till konstnären Peter Tillbergs målning Blir du lönsam, lilla vän? från 1972. Själv levde jag i tron att verkets korrekta namn var Är du lönsam lille vän? Förmodligen för att jag tänkte på Peter Mosskins låt Är du lönsam lille vän (och för vem?) från 1970, som för övrigt sägs vara Peter Tillbergs inspirationskälla till konstverket.
När vi nu skriver 2019 får väl frågan omformuleras till Blir du klimatneutral, lille vän?
Frågan är tydligen inte helt lätt att ge ett kristallklart svar. För en relativt ointresserad, och därmed oinsatt, person som jag synes debatten vara ett virrvarr av kurvor, expertpaneler och skolkande barn. Inte blir det lättare av att många personer som tydligen ska fungera som samveten för oss andra dödliga målar sina husbåtar med miljövidrig färg. Eller har nära släktingar som kör dåliga bilar. Eller påstår att vi ska bygga helt onödiga supersnabba järnvägar. Som om det inte skulle vara prioriterat att få dom nuvarande att fungera tillfredsställande.
Själv blir jag ofta, förmodligen p.g.a. mitt lätt anemiska utseende och huvudsakliga transportmedel, cykel och tåg, tagen för att vara miljöpartist. Inget kunde vara mer felaktigt. Jag jobbar över i princip hela landet, men mest söder om Stockholm, och oftast centralt i större orter. Att åka tåg och ha med sig en smidigt hopfällbar cykel är det optimala sättet att transportera sig. Iallafall om man som jag också bor centralt. Någon bil äger jag inte, till både min plånboks och medtrafikanters lycka. Det är lyx som är få förunnad och som jag skattar högt!
Hur är det då med klimat och mänskligheten? Vad som sällan diskuteras är ju antalet människor och vad just det ställer till med. Själva antalet och hur vi ska förhålla oss till det ställer nämligen till det för miljö/klimataktivisterna. Dom berömmer sig själva för att ha ett samvete. Åtminstone försitter dom nästan aldrig möjligheten att påstå att vi som inte delar deras pessimistiska framtidsutsikter saknar samvete.
Men att antalet människor som kan leva på jordklotet kan vara en nyckel för att lösa problematiken vägrar dom gå med på. Fast egentligen säger det sig själv.
Ställ dig t.ex. frågan varför människor i Kina och Indien vill ha ett högre ekonomiskt välstånd? Eller varför människor som lever under relativt usla omständigheter i länder lite närmare oss riskerar liv och lem för att ta sig genom Europa till Sverige?
Vem är vi att förneka Kina och Indiens befolkning ekonomisk utveckling? Eller människor i Afrika för den delen? Luktar det inte lite nykolonialism att hindra dem från att äga bilar, kylskåp, datorer, mobiltelefoner, tv-apparater och allt annat som vi i Sverige tar för givet?
Att människor som lever under relativt usla omständigheter önskar migrera till länder som har en mer utvecklad ekonomi är väl självklart. För många är det en bonus att inga krav ställs på att dom på minsta vis behöver anpassa sig kulturellt. Jämför gärna med engelska puritaner som kring 1630 utvandrade från England till USA, dom ville inte anpassa sig till lagstiftningen i England. Bättre då att bilda kolonier i nya världen där dom kunde slå ner på kättare bäst dom kunde i sin iver att vara goda kristna.
Problemet är bara antalet. Det är en massa folk som ska få tillgång till det som i västvärlden tas för givet. Förutom produktionskostnaderna ska sakerna drivas också, energi ska produceras. Mycket kolkraft och annat otrevligt blir det. Här i Sverige känner vi av trycket på att människor ska försörjas och integreras (fast dom kanske föredrar det förstnämnda och motsätter sig det sistnämnda).
Nu är det ju, som tur är, med klimatet som med känslor. Det bara är. Det är ganska litet som vi kan påverka i någon riktning. Känslor får vi hantera, liksom vårt klimat och vår miljö. I Sverige kan man t.ex. avstå från att bosätta sig precis vid strandkanten om man inte lever i dom områden som fortfarande är utsatta för landhöjning. Undvik att köpa en ny mobiltelefon varje år, på så sätt kan sällsynta metaller sparas. Eller så kan någon i ett s.k. utvecklingsland få möjlighet att köpa en istället.
Att se till att kvinnor i tredje världen får utbildning är ett bra sätt att se till att färre barn föds och fler av dom som föds får ett bra liv. Engagera dig i en frivilligorganisation som ser till att stödja dylika projekt.
På frågan om vi någonsin kommer bli klimatneutrala, och om det överhuvudtaget är nödvändigt, vet jag inte svaret. Men vi kan, till skillnad från den hysteriska miljörörelsen, tala klarspråk och lösa problematiken genom vettiga åtgärder. Som t.ex. idén att antalet människor som ska ha en hög levnadsstandard är ett problem. Och att en del av lösningen är att kvinnor med relativt högre utbildning föder färre barn.
Frihetlig sinnad men ofri i praktiken. Mitt motto är: ”Gör din plikt, kräv din frihet”. Till vardags sysselsätter jag mig inom den privata delen av Sveriges hälso och sjukvård, på så sätt undviker samhället ytterligare en som springer omkring på gator och torg och ställer till ofog!