Virussäkerhet

Virussäkerhet 1Om vi kunde få drygt 1 miljard kineser att överge konceptet marknader med levande djur av alla det slag och sorter skulle mycket vara vunnet när det gäller bekämpning av olika typer av virussjukdomar. Sub-sahariska afrikanska länder borde övertygas om nackdelarna med så kallat bush meat. Här i västerlandet måste vi börja tala med varandra om riktigheten i att tid och otid fara iväg på semester utomlands.

För dem av oss som är övertygade om det faktum att virusutbrott inte nödvändigtvis beror på kombinationen av chemtrails, 5G-teknologi och konspirerande profithungriga ödlor från yttre rymden återstår nämligen bara fullt rimliga och naturvetenskapliga förklaringar. De är visserligen inte riktigt intrikata som mer vildvuxna teorier. Men de erbjuder logisk stringens och effektiva möjligheter att lösa problemen.

När världen var mindre tätbefolkad och spjutspetsteknologin för resor var långsamma segelfartyg, vandring till fots eller medelst hästrygg så spreds smittor inte lika fort. Visserligen kan man argumentera att pest och allsköns andra farsoter drabbade våra historiska samhällen hårt. Å andra sidan är det faktum att vi står här idag ett bevis för att dessa samhällen lyckades resa sig från smällarna.

Vi har till skillnad från våra förfäder kunskap om i hur problemen uppstår, sprids och kan hanteras. Problemet ligger i att vi är urusla på att använda den i praktiskt handling.

När det gäller våra kinesiska bröder och systrar är det nog så att det kommunistiska partiets centralkommitté helt enkelt prioriterar andra saker än vad man bedömer som relativt harmlösa virus. Synsättet tycks vara att de ändå har tillräckligt med lydiga undersåtar för att tillräckligt säkra sin maktställningar. Alternativet är att det bedöms som för osäkert för den inre stabiliteten och partiets maktinnehav att stoppa marknaderna. Diktaturer kommer alltid prioritera stabilitet när de väl kommit till makten.
En tredje variabel att ta hänsyn till är den faktiska möjligheten till vettig distribution av föda till över 1 miljard kineser. Det får betraktas som en grannlaga uppgift att bara få fram elektricitet tillräcklig för en sådan mängd människor på en så stor yta.

Också i det sub-sahariska Afrika finns betydande svårigheter med distributionen av mat i fattiga, tätbefolkade länder med dålig infrastruktur. Det får väl anses vara ganska naturligt att människor tager vad de haver från sitt närområde för att få mat för dagen. Även om det nu innebär en risk för att sprida potenta virus vid namn Ebola. När det gäller det viruset kan man för övrigt konstatera att det är lika extremt dödligt som det är svårt att smittas av. För att drabbas måste du i princip komma in på skinnet på den drabbade.

Kan man då få den västerländska medelklassen, som anser att dyra resor är en viktig del av det så kallade livspusslet, att åtminstone ibland använda delar av sitt omdöme? Nja, jag tror nog att vi går bet på det också. Resor till fjärran länder och bättre skidorter är ju faktiskt fråga om en mycket viktig livsstilsmarkering. Precis som med öppna planlösningar i hemmet, stålborstade kök och personliga tränare signalerar man att tillhör en sorts utvald elit. Jag vet inte om någon annan än jag har tänkt på det, men kan det vara så att dessa människor försöker efterlikna den gamla adelns bildningsresor? När sönerna tog sig ut i Europa för att samla erfarenhet och kunskap på resande fot?
Fast idag är det givetvis så att motivet är upplevelser och känslor. Faktiskt kunskap om sakernas tillstånd anses betydligt överskattad. Så kallade ”påverkare” i sociala medier påstår exempelvis att man ska ”boosta” sitt immunförsvar på olika sätt. Sannolikt utför dessa personer från tid till annan en ”detox”, vi vanliga människor har fullt fungerande organ i kroppen som sköter den saken åt oss.

Det är ju också sant att det är betydligt roligare och mer uppmärksamhetsskapande att strejka för klimatet, vara utrotningsrebell och lägga skatt på plastpåsar än att påverka kommunistiska diktaturer att säkra upp livsmedelsförsörjningen. Olidliga förhållanden i Afrika är minst sagt otrevligare att syssla med än laddstolpar och elcyklar. Mellan varven måste dessutom förkämparna för genus och vindkraft få ta igen sig i en solstol eller svart pist.

Jag konstaterar i alla fall att vår älskade ledare och statsminister nu är så pass desperat att han uttalat att vi nu ska använda vårt ”folkvett” eftersom det ”inte går att lagstifta om allt”. Det måste suttit långt inne och orsakat hetsiga diskussioner på regeringssammanträdet. Fortsättningen lär bli ytterst intressant att ta del av!