App, app, app!

App, app, app! 1Tydligen är en ny så kallad applikation till mobiltelefoner undersökt och bedömd varandes ett hot mot militära hemligheter. Denna gången gäller det ett tillägg som ska laddas ner av folk som gillar öl. Förra gången stod träning och den därmed insamlade statistiken i fokus.

Nu behöver man inte vara någon säkerhetsexpert för att begripa vådan av att bära med sig hela livet på fickan. I mobiltelefonen bär den mobila fånen oftast kontaktuppgifter till hela sin bekantskapskrets, varav några kanske är av sådan karaktär att de inte bör komma till allmän kännedom, och exempelvis tillgång till känsliga bankuppgifter.

Vidare kan det tänkas att det från gång till annan glöms bort att radera känslig internet-historik. Många väljer nog, för säkerhets skull, att vara ständigt inloggade hos olika internetjättar så att dessa kan spara på precis allt man företar sig hos dem. Också har vi detta med foton och platshistorik…

I den tidigare nämnda applikationen för dem som gärna hinkar en kall och vill berätta för andra specialintresserade om sin upplevelse har känsliga uppgifter råkat hamna på fotot av bägaren med kall skummande öl. I värsta fall, även om det inte framgick riktigt om det var vid samma tillfälle, med en notering om att inmundigandet skedde på glädjehuset ”Den Ståndaktige Krigaren”.

För den som inte tycker att det så farligt får jag väl påminna om att det är en sak att åka fast när man horar runt i Sverige. Ofta är det väl så att horkarlen endast har att svara upp inför sig själv och en eventuell livskamrat, givetvis undantaget vissa entreprenörer som har en så gruvlig oflax att herrar blå syr fast honom första gången han besöker en prostituerad, men gäller det t.ex. svenska militärer går det aldrig att utesluta ett visst intresse från utländsk underrättelsetjänst.

Det är nämligen så, även om herrar och damer politiker i rikets ledning gör sitt bästa för att göra oss helt oattraktiva, att Sverige fortfarande är av visst geopolitiskt militärt intresse. Om inte annat för vårt läge och samarbeten med utländska makter.

Förutom detta sätter hela frågan blixtbelysning på problemet med medborgarnas naiva förhållande till den moderna teknologin.

Förutom olika appar där det ska sparas foton och platshistorik kan vi också ställa oss frågan om det enbart är IT-jättarna som beskär vår yttrandefrihet. Ett exempel på detta som vi ser på senare tid är att Google, Youtube och Facebook ivrigt censurerar information om viruspandemin.
Visserligen sprids det mycket skräp och rena konspirationsteorier av rättshaveristiskt slag. Men det är ännu sorgligare, och alltför socialistiskt för min smak, att big-tech tar på sig rollen av rättskipande statsmakt i olika frågor.
Sorgligast av allt är insikten om att utvecklingen välkomnas och rentav påskyndas av notoriska vänsterister och världsförbättrare som tycker att folk inte mår bra av att (försöka) begripa själv.

Många finner det märkligt att jag, en människa ståendes nästan längst ut i högermörkret, kan komma till en slutsats där kritik framförs mot IT-konglomeratet. Dessa människors förundran bygger på det enkla faktum att de inte begriper att jättar som Google och Facebook sedan länge har passerat gränsen från stora företag till, i princip, gränslösa stater.

Stater är som bekant inte bättre än vad deras invånare gör dem till. I så kallade demokratier genom mer eller mindre ”fria och allmänna val”, och de plattnackar som därmed väljs att bekläda parlament och regeringar. IT-konglomeratet i en ohelig allians mellan aktieägarnas och användarnas dimmiga uppfattningar om var lönsamhet, PK-ism och godkänd moral möts.
På Facebook blir du exempelvis prompt åthutad när du lägger ut en bild på en tavla målad av en ung hr. Adolf Hitler. Åtminstone blev jag det. Kanske var det kombinationen med bildtexten som löd att alla som var trötta på covid-19 nu fick något annat att fundera på som fick bägaren att rinna över?

Hur det nu är med dessa saker bör vi alla applicera lite bondförnuft när vi använder den moderna teknologin, både i fråga om olika obskyra appar och nätjättarnas lösningar på våra behov.
Om det blir någon försvarsbudget, vilket väl just nu får anses högst osäkert, kanske en viss del bör läggas på annat än HBTQ och henefierande. Förslagsvis grundläggande utbildning kring IT-säkerhet. Själv kommer jag fortsätta att undvika publika nätverk, med en dåres envishet reta nätjättarna med VPN och avsätta mer tid till helt analoga förströelser hellre än digitala.
IT-jättarna är nämligen helt beroende av sina användare för att kunna tillskansa sig och behålla makten över våra liv.

Som vanligt kokar allt ner till det personliga ansvarstagandet. Är vi redo att ta det genom att våga vägra big-tech?