Tillståndet i Riket december 2023

Tillståndet i Riket december 2023 1

Vad finns att säga om tillståndet i riket i denna bistra december 2023?

Vad tänker hr statsminister Kristersson på när han hasar upp ur sängen i arla morgonstund där han har sin huvudsakliga dygnsvila, sannolikt Sagerska i Stockholm, och lätt morgonfrusen irrar ut i köket för att sätta igång frukostfixandet?

Kanske är det på vad Jimmie ska hitta på under dagen? Den karln, tycker nog Uffe, borde hållas i ett kortare koppel!
Tyvärr det så att Jimmie är den som håller i kopplet för Uffe! Det är vad som kan kallas den realpolitiska verkligheten, och verkligheten är något som politiker skyr som pesten. Den sätter nästan alltid käppar i hjulen för de visioner som statsmän av Uffes kaliber drömmer om att göra verklighet av.

Om Uffe själv fick välja, vilket är en annan omöjlighet, skulle SD passa bättre som en marginalvariant på max 6 procentenheter. Definitivt inte såsom det nu ser ut,  regeringsunderlaget största parti med infiltratörer i regeringskansliet och en glapptrut till partiledare som aspirerar på hela makten och härligheten redan 2026!

Problemet för Uffe, samt hans kompisar Ebba och Johan, är givetvis att de inser att Jimmie har rätt i mycket av det han säger. Problemet är bara att han uttrycker sig lite väl rakt om det, eller åtminstone föga statsmannamässigt.
Uffe, Ebba och Johan tycker helt enkelt att han måste sila snacket eftersom de, åtminstone om de får säga det själva, har lite större saker att hantera än att rödmosiga svennar tycker illa om utövarna av en abrahamitisk religion.

En sak som definitivt inte underlättas av Jimmies divergerande är Nato-medlemskapet. Han som sitter med nyckeln i handen är nämligen islamisk trosbekännare och sannolikt måttligt uppmuntrad av Jimmies retorik i ämnet.
Inget underlättas såklart av att Uffe misstolkas grovt när han far omkring och möter folk och ska svara på vad han tycker om Israels hantering av Hamas.
Man kan dock notera en intressant skillnad mellan Uffe och Jimmie. Den förre misstolkas och den senare talar sin hjärtans mening, en inte helt obetydlig distinktion!

När Uffe tänkt färdigt på Jimmie ägnar han kanske lite möda åt Israel och Hamas. Det får då hållas för sant och visst att Uffe inte har någon skuld i erkännandet av Palestina som ”stat”.
Samma gubbe som håller Sverige tillbaka i Nato tycker att Palestina är reko. I Sverige drar aktivister runt och skanderar oblygt om vad som ska hända mellan floder och hav. På Gaza-remsan är civilbefolkningen hårt ansatta mellan ett ursinnigt Israel och världens i särklass fegaste terrororganisation, Hamas.

En sak skulle åtminstone vara säker i en bättre värld än den vi lever i nu. Påstått ”svenska” medborgare som evakueras från eländet därstädes borde per omgående förlora sina medborgarskap.
Utrikesdepartementet avråder sedan 10 år tillbaka från resor till Gaza. Det får således vara att betrakta som förenat med närapå kriminell dumhet att resa dit. Kriminell dumhet har vi nog av i Sverige och mer behöver vi definitivt inte!

Rent realpolitiskt är saken enkel för oss svenskar. Konflikten berör oss föga, vi behöver inte bry oss ett dyft om vad som händer eftersom vi inte är direkt berörda. Det enda som egentligen krävs är att vi ska vara beredda att låsa dörren för eventuella flyktingströmmar som kan bli resultatet av eländet.
Privatpersoner som vill hjälpa till får givetvis agera efter eget huvud. Här i Sverige rekommenderar jag att den som önskar står upp emot palestinska aktivister och visar solidaritet med utsatta israeler.

En till sak måste givetvis upp på bordet för en komplett analys av läget, fackförbundet Metalls konflikt med Tesla, där har Uffe något att bita i eftersom både KD och SD öppnat upp för politisk inblandning i konflikten.
Om Ulf Kristersson är det minsta moderat i ordets ursprungliga betydelse borde han redan kontaktat Ebba och Jimmie för att be dem ta personerna som uttalat dylika tokigheter i hampan. Ni som undrar varför är kanske för unga för att förstå att en gång i tiden sa sig moderater stå för något som kallas ”personlig frihet”.
Sedan kom Bildt och gänget, det gick som det gick. Hr Kristersson själv var själv knappt torr bakom öronen när M stod för ”personlig frihet”, det förklarar mycket av den politik vi ser partiet bedriva idag.

I övrigt kan konstateras att november 2023 blev den kallaste sedan 2010. Det tycks alltså vara så att klimatet fortsätter trilskas med sina variationer. Det och att Greta hittat andra saker än vädret att yla om förklarar tystnaden från inhemska klimatfascister, att sitta på vägar och förhindra oljetransporter från hamnar fungerar dåligt i minusgrader.
Själv njuter jag i kylan framför brasan, veden har jag givetvis köpt momsfritt och utan kvitto. Det skulle sannolikt aldrig hr Kristersson våga sig på, anhängare av den starka staten som han är!