Vänstern och Världsparlamentet

Vänstern och Världsparlamentet 1

Ibland, faktiskt ganska ofta, önskar fler än jag att folk borde bli vid sin läst och uttala sig bara om saker dom begrep.

Torbjörn Tännsjö, filosof till yrket, är en av dem.

Han är det senaste exemplet på folk som med svag empiri som grund uttalar sig om behovet av vi styr upp den här skutan med en världsregering.

Givetvis ska denna världsregering vara socialistisk. Man kan i sitt stilla sinne undra varför just olika varianter av socialistisk demokrati skulle vara ett vinnande koncept.

I före detta Sovjetunionen, om någon nu är tillräckligt gammal och/eller beläst för att komma ihåg den avskyvärda statsbildningen, vara alla företag gemensamt ägda. Precis som i Torbjörn Tännsjös våta dröm. Resultatet av det experimentet är väl känt.

Vi kan, precis som Tännsjö, ha synpunkter på globaliseringen. Men påståendet han gör att maktförhållandena inom nationalstaterna förändrats till kapitalets fördel är djupt problematiskt. Det är heller ingenting som blir bättre av att en splittrad global valmanskår ska försöka enas om en världsregering.

Ta Sverige som ett exempel. Om vi, ett land med knappt 10 miljoner invånare, inte lyckas rösta fram ett vettigt regeringsalternativ, hur ska det det då fungera på världsnivå? Alternativt kan det ju också vara så att politiker på en global nivå är ungefär lika handfallna som dom svenska när dom inte tycker att valresultatet passar deras uppfattning om hur folk bör rösta! Det får ju antas, utan behov av djupare diskussion, att en svensk väljare har helt andra önskemål än en väljare i ett betydligt mer underutvecklat och fattigt land.

Hur är det då med att maktförhållandena inom nationalstaterna förändrats till kapitalets fördel?

Nog bör man fundera på vad den huvudsakliga uppgiften är för ett modernt företag. Det är att skapa mervärde för sina aktieägare. Eller med precis uttryckt: Att tjäna en jädrans massa pengar. Om det kan man tycka vad man vill. Men inte investerar t.ex. svenska pensionsfonder sitt kapital i företag som inte vill gå med vinst och skapa mervärde för aktieägarna. Också en i sin själ varande socialist vill väl ha en vettig pension? Sålunda får det anses bevisat att globala företag fungerar enligt en minsta gemensam nämnare, d.v.s. pengar. Dom har sålunda inte det diversifierade ansvar som en lokal eller global regering har eller eventuellt skall ha.

Alltså, åter till ritbordet för Torbjörn Tännsjö och övriga delar att vänstern som önskar världsregering. Eller så bliver du vid din läst. Medicinsk etik, det har du koll på, Torbjörn. Fortsätt med det!