Den nödvändiga kärnkraftsavvecklingen

Den nödvändiga kärnkraftsavvecklingen 1

Ofta förtvivlar jag över hur Sverige aktivt avvecklar hela basen för vår industriella framgång och urinerar på vår stolta arv som en tekniknation av rang men ibland så inser jag att det nog är det bästa som kan ske. Den sistnämnda åsikten stärktes idag när jag läste om KTHs nya riktlinjer [1]:

Nu står det klart att samtliga utbildningsprogram vid KTH ska innehålla en obligatorisk del om jämställdhet och mångfald. Momentet kommer börja integreras från och med höstterminen 2021 enligt KTH Equality Office.

Sammanlagt handlar det om 50 program som ska integrera kunskaper om jämställdhet och mångfald under 2021. För studenterna vid KTH är denna satsning förmodligen ett av de synligaste resultaten att det jämställdhets- och mångfaldsarbete som tagit fart under de senaste åren.

Anna Wahl hänvisar till KTH:s rektor Sigbritt Karlssons tydliga engagemang som en anledning till många av de framgångar som jämställdhetsarbetet nått de senaste åren. Hon pekar också på ansträngningen att se till att KTH:s verksamhet befinner sig i linje med FN:s globala hållbarhetsmål. Detta har gett KTH ett ramverk att förhålla sig till, en större förståelse för hur relationerna ser ut mellan jämställdhet och mångfald samt teknik och ingenjörsutbildning.

I supermångfaldssverige så kommer vi uppenbarligen ha gott om mångfaldsanalytiker men knappast någon inhemsk kompetens för att driva högteknologiska projekt.

Så farligt är det väl inte” säger du kanske, ”det är bara bita sig i tungan och hålla med de politiska kommissarierna och sen fortsätta utveckla nya reaktorbränslen”.

Fullt så enkelt är det inte käre vän, de individer som driver teknik och vetenskapsutvecklingen framåt är för det mesta inte ”normala” människor. Det handlar ofta om högfunktionella autister, kufar och andra så kallade neuroatypiska individer. Vad de har gemensamt är att de saknar förmågan att bita sig i tungan när en politiskt kommissarie ber dem buga inför Marx och Linnéa Claeson, de säger n-ordet, de glömmer bort att duscha, de funderar på och diskutera obskyra saker, de tror att man kan diskutera ”rationellt” och ”faktabaserat” med liberaler [2] därför att de själva saknar emotionella triggers, de kan inte vallas som får och de leds av sina tankar oavsett om tankarna går utanför åsiktskorridoren eller ej.

HR avdelningar, mångfaldsprogram och code of conducts agerar som filter som filtrerar bort alla genier med obekväma åsikter och ingen går säker oavsett hur namntung de må vara [3]. Alla dessa system existerar explicit för att fjättra tankarna men genuint intelligenta och nyfikna människor låter inte sina tankar fjättras, alltså lämnar de eller sparkas ut från den akademiska världen med sina mångfaldskurser, de flyr industrin med sina HR avdelningar och kvar står vi med de formbara medelmåttor, de som bommade tentan i flervariabelanalys men fick full pott i intersektionalitet, de som groomas för en myndighetskarriär eller Davosmöten, inte för labbet och nobelpriset.

Givet läget på universiteten så är det nog bättre att vi lägger ner rubb och stubb medan vi ännu har kvar någon kompetens att tala om, högteknologi är på tok för farligt i händerna på jämställdhetskonsulter och den ytterst förödmjukelsen vore att behöva ta in Kinesisk eller Indisk kompetens för att driva de industrier vi själva uppfann och utvecklade. Då ser jag hellre att vi går tillbaka till ett fattigt jordbrukssamhälle och låter naturen sålla bort dårskaperna så att vi kan göra revansch i en avlägsen framtid (ca 1500 år tog det för Europas folk att klösa sig tillbaka till den levnadsstandard som antikens Greker och Romare njöt av)

Det ironiska är givetvis att KTH redan är ett exempel på någorlunda gott och meritokratiskt mångfald, ett ställe där indier, kineser och svenskar faktiskt kan stå axel mot axel framför provrören förenade av sitt medlemskap i den västakademiska tankevärlden där de kantigaste kulturella och religiösa egenheterna filats ner så de alla kan passa in i en västerländsk mall. Goda kosmopoliter allihopa utan någon explicit värdegrundsutbildning på ett ställe där mångkultur faktiskt kan fungera om man låter den sköta sig själv, det är elitens mångkultur inte bondens. Men ingenting är någonsin gott nog för en vänstermänniska.

  1. All KTH-utbildning får jämställdhet på schemat
  2. Student tog fram fakta om invandrarbrott – riskerar stängas av från KTH
  3. James Watson, Co-Discoverer of DNA Structure, Stripped of Honors Over Racist Statements