Den töntiga svenskheten

Den töntiga svenskheten 1

Ibland måste jag ge Mona Sahlin [1] rätt, det finns så mycket töntigt med svensk kultur som jag hoppas det blir förändring på snart.

Varje gång jag ser svenskar stå odrägligt lugnt och sansat i en kö utan att knuffas eller tränga sig före så fylls jag av vämjelse. För att inte tala om när de åker i rulltrappor och lämnar plats för de som vill gå före eller artigt väntar på nästa hiss istället för att armbåga sig in.

När telefonen ringer efter att jag lagt ut en annons på blocket och jag hör att det är en svensk på andra sidan luren så svär jag tyst för mig själv över utsikten att inte få förhandla om prislappen jag satt på annonsen. Snälla svenskar kan ni inte bara en endaste gång erbjuda en tiondel som startbud så det kan uppstå lite trevligt munhuggande?

När en svensk springer in i en på gatan och sedan prompt vänder sig om och ber om ursäkt, är inte det riktigt förjävligt? Jag vill ju ha slagsmål och försvara min heder och så beter de sig på det viset!

Fan vad arg jag blir när svenskar håller avstånd på motorvägen eller snällt bromsar in och låter en byta fil bara för att man blinkar. Hur kan de göra på det viset? Man får aldrig några härliga adrenalinkickar i trafiken.

Det är ett ständigt irritationsmoment att jag kan gå in i vilken butik som helst och veta att priserna är rimligt satta, jag som vill stå och pruta i kassan men inte ens det nöjet kan jag få uppleva i det här skitlandet.

Varje gång jag går in på ett fik och ser att svenskarna plockar bort allt efter sig och placerar brickorna i stället så kokar det inom mig, vad är det för sätt att göra livet lättare för personalen sådär?

Vore det inte skönt att bara en endaste gång få gå längst gatan på kvällen och ignorera alla som högljutt försöker locka in en på sina restauranger eller få leka den roliga leken att undvika alla rolexförsäljare? Det är besvärande hur oantastat man kan gå runt till och med på en fredagskväll.

Det är oerhört tråkigt att man kan gå in i en klädaffär och inte genast få en expedit efter sig som försöker vara hjälpsam, det är så otrevligt att kunna gå runt ostört och tänka igenom sina köp.

Det är hemskt att gå längst alla stigar i de nordiska naturreservaten och inte se förpackningar och ölflaskor överallt som påminner en om människans existens, det känns nästan som att vara ute i den öde vildmarken. Tacka vet jag de få stråken i norden som är packade med utländska turister, ett utmärkt exempel är leden till trolltunga där man hittar tecken på mänsklig närvaro varje meter i form av plastförpackningar eller dasspapper, precis så som det ska vara. Det finns så mycket skog och vildmark här så varför ska vi envisas med att hålla allt rent?.

Nej den där icke-existerande svenska kulturen gör livet på tok för lätt för en och det ska bli skönt att se den gå under och ersättas med något mer kultiverat.

  1. Mona Sahlin om svensk avundsjuka mot invandrare