Döm terroristerna på plats

criminal, police, reaction force

Det händer inte ofta, men just nu är jag överens med Stefan Löfven om en sak, åtminstone om han gör som jag säger. Löfven har föreslagit en internationell tribunal som dömmer IS-terroristerna. Jag tror att han menar på plats i Syrien och Irak, i så fall är vi helt ense.

FNs människorättschef, Michelle Bachelet, uppmanar västvärldens stater att ta hem sina IS-terrorister. Alla 55.000 av dem. Det vore en katastrof. I den bästa av världar är hon medveten om det och hennes utspel är till för att skynda på ordnandet av en tribunal.

En sådan tribunal ska förstås hållas på plats i Mellanöstern och bland annat tv-sändas på arabiska. Det går nog inte att överskatta propagandavärdet av att livesända en flera år lång process där ynkliga jihadister skyller ifrån sig och ber om nåd, för att sedan dömas.

Personligen anser jag det rimligt att dödsstraff ingår i straffskalan för de värsta brotten. Dödsstraff har ju ingått i straffskalan för relativt lindriga brott för dessa jihadisters offer.

Vi har haft två välkända tribunaler i Europa, en efter andra världskriget och en efter balkankriget. Dessa tribunaler hölls i Europa för att brotten skett här. Därför är det lämpligt att jihadisttribunalen hålls i Mellanöstern. Domare och annan rättspersonal får finna sig i att allt kanske inte är lika välordnat som i Schweiz eller något annat europeiskt land som de är vana vid. Men det är smällar man får ta för att upprätthålla rättssamhället i världen. De kommer ändå att ha det vida bättre än de åtalade. Självklart måste både värdland, grannländer och västvärlden avge bindande åtagande att upprätthålla fred och ordning på platsen där tribunalen hålls.

Någon som tror att ledarna i Mellanösterns stater skulle ogilla detta? Ja, någon kanske, men de har egentligen inget val. Vill de sitta kvar vid makten får de vackert ställa upp på att städa på sin egen bakgård. Är de något till politiker så gör de det dessutom till en framgång för sitt ledarskap. Tror aldrig jag hört någon ledare, vald eller tillsatt via militärkupp, som tycker det är rimligt att folket störtar just dem med våld. En tribunal skulle tydliggöra den bilden.

Så vad väntar världen på? Amerikanska presidentvalet är sjutton månader bort. EU-valet är över, partigrupperna formerar sig, någon ska myglas fram till kommissionens ordförande. Det kanske vore lämpligt att välja den som kan ta tyglarna och få fram en tribunal i Bagdad eller annan lämplig plats i Mellanöstern och därigenom bespara Europa denna börda.