Egen härd är guld värd

För några år sedan så strövade jag runt på myrmarkerna i mina snöskor och sökte en trevlig plats att koka lite kaffe på, då stötte jag på en ensam lappgubbe som satt och rökte pipa.
”Har du något att röka?” frågade han mig efter att ha synat mig rejält.
”Nix”
”Något att dricka då?”
Jag visade honom en flaska hemkört, han kliade sig i sitt spretiga skägg och sa.
”Det är lockande men jag blir så jäkla älskogskrank på fyllan och det verkar bara vara vi två här. Du är förstås en söt pojke men jag tar nog hellre en av mina kvigor”
Hans sluga blick blev plötsligt lite obehagligt där ute i kylan och jag funderade på att diskret försvinna därifrån.
”Nåja” fortsatte han ”ger du mig flaskan så ska jag visa dig något”
Min nyfikenhet vann över självbevarelsedriften och jag kastade över flaskan med eldvatten. Då vinkade han mig till sin motoriserade ren (det vi vita män kallar för snöskoter) och vi åkte iväg ut i vildmarken. Efter ett tag så stannade han och peka upp i luften. Jag sneglade upp men förstod inte vad han åsyftade med sedan sa han att jag skulle titta på elledningarna, därefter öppnade han sin ryggsäck och lade en karta framför mig. Han ringade in fyra platser och sa att han på en kylig vinternatt kan släcka hela södra Sverige genom att ta ner några stolpar på de platserna.

Egen härd är guld värd 1

Gubben var nämligen en ekoanarkist, trogen läsare av Kaczynskis manifest och spenderade kvällarna i kåtan med att fundera på hur man stänger den vita mannens vansinne. Det fick mig att inse hur skör civilisationen är, det är blott några trådar som hänger i luften som skiljer oss från heroisk barbarism i nedsläckta och kalla städer.

Därför blev jag inte förvånad när jag häromdagen fiskade ute på östersjön och såg självaste Putin komma simmandes med en flotte bakom sig fylld med sprängladdningar, han var tydligen sugen på ett höstdopp för att friska upp sig. Han tog några paket sprängdeg i ena handen, en tung sten i andra och fridök ned till gasledningen och vips så var Tyskland garanterad en kylig vinter med många kallduschar som kommer vitalisera de germanska männen och leda till en maskulin renässans. Det är verklig 16 dimensionell schack av herr Putin som jag skådade medan jag i högsta fart puttrade därifrån, alla kommer tro det var NATO och efter en kall vinter som härdat det tyska folket under vilken deras  upplevda förödmjukelse av att saboteras av sina så kallade allierade fått jäsa rejält så kommer de kasta av sig sin status som vasallstat till USA och sedan styckar Tyskland och Ryssland upp Östeuropa mellan sig. Lita på planen!

Men vilken läxa kan man dra av detta om man är av svagare virke och inte gillar att duscha kallt? Svaret är att egen härd är guld värd. Det är omöjligt att bevaka gasledningar, elledningar, fiberledningar och annan kritisk infrastruktur och vill man slippa bli tagen i baken i en krissituation så behöver man ett småskaligt, robust och framförallt distribuerat nätverk. En liten reaktor som puttrar i varenda kommun med ett bränslelager som räcker i några år. Då kan galna lappar eller simkunniga ryssar göra vad de vill, man är immun. Lyckligtvis är vårt samhälle inte byggd på robusta principer och snart kommer vi återgå till en mindre tillrättalagd tid då stordåd åter kan ske! Inga fler surrogataktiviteter!