På motorhuven

På motorhuven 1
Image by Karolina Grabowska from Pixabay

När jag är uttråkad under heta sommardagar så brukar jag ställa mig på gatan i tajta hotpants och erbjuda mina tjänster som biltvättare. Få saker livar upp mig så mycket som att ligga och åla på en motorhuv medan äldre kvinnors törstiga blickar smeker min vulgärmaskulina lekamen, det måste vara så det känns att vara en gambian när s-kvinnor är på besök för att få utdelning från biståndet. Ofta slutar dessa dagar med att jag har en samling papperslappar med hemadresser som diskret stuckits ner i mina hotpants och när jag sorterar bland dessa så har jag det gamla arabiska ordspråket i mina tankar, ”även i den torraste öknen kan en flitig kamelförare frambringa väta”. Så sant som det är sagt!

Hur som helst, det var när tanternas skamlösa blickar svepte över mig som jag började fundera på hur förvirrad modernitetens syn på sexualitet är. BAP beskrev det bäst när han på ett ungefär sa att fransoser och andra sydeuropéer anklagas av nordeuropeer för att vara perversa, men en fransos vill blott ha några älskarinnor medan en pervers tysk å sin sida klär sig från topp till tå i läder och ber andra att pissa på honom.

Precis så är det. Om du tänder på att bjuda din partner på tacobuffé för att sedan sätta på dig en gasmask med en slang kopplad till hans latexkalsonger så du inte missar en endaste molekyl av de skämda avgaserna ja då är du en modig sexpionjär som är fullständigt anpassad till tidsandan och uppmuntras att gå först i försvarets pridedelegation. Om du är en heterosexuell man med vanlig hederlig lust efter bäver så är du åtminstone tråkig men troligen även en förtryckande reaktionär och queerhatare.

Den här dubbelheten i syn på sexualitet, där det mest extrema hyllas medan det mest normala föraktas, får nog sitt främsta uttryck i neurosen kring horor. En hora ses alltid som ett tonårsoffer som tvingas suga av äckliga gamla vita män för att kunna försörja sina fem barn eftersom hennes man mördades på den Ukrainska fronten av Putins fascistarmeer och därefter lät hon sig naivt luras till Sverige av ett traffickinggäng som sa att hon skulle plocka disk. Någon skillnad mellan progressiva och konservativa är det inte heller, båda eftersträvar den Lutherska återhållsamheten i just den frågan.

Nu har jag egentligen inte någon särskild lust att propagera för den lyckliga horan som koncept, det är inte en karriär jag skulle välja åt min dotter, men hur begränsad vår syn är kan man förstå om man blickar bakåt i tiden och ser att både det gamla Indien[1] och Grekland[2] hade tempel med heliga horor och i den näst äldst bevarade religiösa texten som existerar, Gilgamesh eposen, så civiliseras den hårige vildmannen Enkidu genom att lägra en helig tempelprostituerad under två veckor (mycket potent kung-fu i den lemmen kan man konstatera).

Vad man ska dra för slutsats av allt detta är en annan fråga, allt jag konstaterar är att något är oerhört ruttet idag och att botet nog inte är så enkelt som en generellt uppstramad sexmoral. Tror någon verkligen att aristokratin i Rom eller Grekland höll anakondan i koppel eller ens i medeltida Europa för den delen? Ändå producerade de storartade saker utan att det slutade med tysk lädersex på Rom, Aten eller Paris gator. Vår sexualmoral idag är samtidigt oerhört stram och oerhört lös men på absurda sätt. Att legalisera prostitution vore kanske ett steg i riktningen att avneurotisera sexualiteten (oaktat alla argument om att äga sin kropp etc)?


  1. Wikipedia – Sacred Prostitution↩︎
  2. Wikipedia – Sacred Prostitution in Ancient Greece↩︎