Rädda ekonomin eller stoppa smittan

Rädda ekonomin eller stoppa smittan 1

Det pågår just nu en märklig debatt om hur hårda restriktioner man bör införa för att minska spridningen av det nya kinesiska coronaviruset. Det verkar generellt anses att hårdare restriktioner kostar mer i raserad ekonomi.

Hittills har man i Sverige, från myndighetshåll, valt att inte införa några betydande, hårda lagliga restriktioner eller utegångsförbud för att definitivt få ett stopp på smittspridningen.

Sverige är ett land där människor generellt har jämförelsevis hög tilltro till myndigheter. Vi är dessutom förskonade från naturkatastrofer. Människor i skyddsnätssverige är inte vana att behöva tänka på att säkra sitt eget uppehälle genom att ha lite extra mat hemma och extra pengar på banken. Någonting som är en självklarhet i resten av världen.

När nu större delen av Europa och västvärlden helt stänger ner sina samhällen så torkar leverantörskedjorna från underleverantörer upp. Svenska industrier tvingas då stänga på grund av brist på komponenter. De flesta svenskar hörsammar dessutom myndigheternas råd och håller sig inne vilket drabbar servicebranschen oerhört hårt. Eftersom de flesta individer och företag stänger ner sin verksamhet så får vi alltså samma ekonomiska smäll som alla andra länder.

Men alla svenskar stannar alltså inte inne, vilket gör att smittspridningen obönhörligen fortsätter. Oavsett vad man tycker om att lamslå ekonomin för att försöka stoppa smittspridningen så är ekonomin nu lamslagen.

Vore det bättre att göra som resten av de drabbade länderna i vår närhet, och stänga ner hela samhället i tre veckor, definitivt få slut på smittspridningen och sedan kunna öppna allt igen? …för både ekonomins och folkhälsans skull. Skulle vi dessutom välja den vägen vore det inte effektivast att göra det samtidigt som de andra länderna håller stängt, istället för att göra det en månad senare, när alla andra öppnat verksamheten igen och börjar försöka få igång sin ekonomi igen?

Eller gör Sverige rätt som sitter lugnt i båten, försöker minska de negativa konsekvenserna på samhället, eller riskerar vi då att det hela drar ut mer på tiden, med större ekonomisk skada som följd?