Vikten av att ha en rishög

Vikten av att ha en rishög 1Människan har alltid samlats kring elden. Ljus, värme, skydd mot rovdjur och en känsla av gemyt och samhörighet uppstår när man samlas runt den sprakande, värmande brasan. I dessa moderna tider av fjärrvärme, återvinningscentraler och lägenhetsboende i betonggetton har vi förlorat lite av detta och därför vill jag slå ett slag för rishögen.

Rishögen anläggs lämpligen tillsammans med grannarna på en bra plats och byggs på under året, allt eftersom träd beskärs, buskar trimmas och säkert också med en och annan överbliven bit virke som blivit över från årets byggprojekt, trots att det sistnämnda är strängeligen förbjudet. Under tiden den växer påminner rishögen oss om allt slit som lagts ned under året och hur mycket bättre saker har blivit runtom oss tack vare detta.

Så kommer slutligen tiden när det är dags för skräphögen att gå hädan. Då samlas man i grannskapet och tänder på mästerverket. Under tryckande hetta från brasan hjälps man åt att kontrollera elden, att skyffla in överblivna kvistar och grenar och slutligen, efter lång tid, att eftersläcka. Allt detta naturligtvis medan man samtalar om både det ena och det andra, upprätthåller sunda grannrelationer och umgås kring elden, likt våra förfäder före oss. Barnen har givetvis också en naturlig plats vid brasan, där de lär sig att respektera och hantera den rasande elden, men också faktiskt bidra med sitt arbete för allas bästa.

Det är genom små ritualer som dessa som grunden för sann, småskalig frihet kan byggas, så naturligtvis avskyr staten detta och bekämpar det näbbar och klor. Ännu får vi dock på nåder elda våra rishögar tillsammans, så om du inte redan har en ståtlig rishög att sätta fyr på, börja samla nu.