Semestertips

Semestertips 1Det är semestertider. I kvällstidningarna dyker det upp reportage om de arma stackare som tvingas äta sig igenom kraftigt bantade all inclusive-bufféer och det lidande som detta innebär.
Icke att förglömma är det också så, till många resglada svenskars förtret, att vi förbjuds resa in i en del länder. Detta trots att vi själva betraktar oss som en humanitär, moralisk och miljövänlig stormakt.

Inte vill man sitta och uggla vid nästan helt tomma bufféer och behöva utstå nesan av att inte släppas in i länder som saknar skatt på plastpåsar (och lider av problem med fullt fungerande elförsörjning). Risken att inte få uppleva en ”kravlös” semester, vilket är den största statusmarkören av dem alla, får ses som betydande.
Fri Debatt drar sitt strå till stacken och tipsar om hur du hemestrar bäst!

Vänligen notera att Fri Debatt som publikation står i opposition till den för tillfället rådande statsmakten i Sverige. Tipsen som ges här kan alltså kraftigt bryta mot allmänna bestämmelser och tillfälligtvis rådande påbud, förbud och råd.
Fri Debatts redaktion avsäger sig allt ansvar och uppmanar sina läsare att använda sitt eget omdöme. I de fall läsaren helt saknar omdöme råder vi dig att läsa någon socialistisk eller miljöpartistisk publikation istället, eller gå ut och riva ned någon misshaglig staty och skylla alla dina tillkortakommanden på människor som begriper bättre än du själv gör!

Allmänna semestertips
Stäng av televisionsapparaten och läs en riktig bok. Alltså en bok som inte laddas ner på platta, dator eller mobiltelefon.
Vi avråder från olika varianter av lättpornografiska deckare och andra typer av dussinböcker. För den som inte är helt tappad bakom en vagn och har en någorlunda tränad läsförmåga kan jag rekommendera följande blandade lista av skönlitteratur och något lite mera bitigt att sätta tänderna i under 4 (fyra) veckors semester.
# Den Tunna Röda Linjen, James Jones
# Filosofiska undersökningar, Ludwig Wittgenstein
# Den Yttersta Lyckans Ministerium, Arundhati Roy
# Officersfabriken, Hans Helmut Kirst
# Den Kinesiska Drömmen -Xi, Makten och Utmaningarna, Börje Ljunggren

Ring en äldre släktning som sitter inlåst på grund av det rådande pandemiläget, eller varför inte kontakta fler äldre släktingar varje dag? Detta kan vara en början på ditt privata ansvarstagande för människor som i mångt och mycket tvingas lita på olika samhälleliga institutioner för sin överlevnad.
Om de äger sitt eget boende kanske de behöver hjälp med trädgårdsskötsel och annat underhåll?
Kom ihåg att hålla lämpliga avstånd och avstå gärna från den prepandemiska ovanan att kramas i tid och otid!

Ta en löp-/ gångrunda utomhus istället för att stå på ett fjantigt löpband på det lokala gymmet där du glor på en tv-apparat eller ner i mobilen samtidigt som du ”tränar”. Lämna hörlurarna hemma.
Det finns ett par påtagliga biverkningar av ett sådant förfarande, frisk luft, fågelkvitter och bättre neuromuskulär utveckling. Detta kan i sin tur leda till att du känner den där sällsynta känslan av stillsam glädje som inträder när livsledan försvinner.

Restips
Sverige är helt underbart vackert på sina egna meriter. Vi har milsvida skogar, långa stränder och en hotellindustri som törstar efter glada semesterfirare. Under förutsättning att du inte tillhör någon riskgrupp eller behöver belasta sjukvård/hemtjänst i någon annan kommun än din egen rekommenderas följande turistmål.
#Storforsen i Älvsbyns kommun. Finns både hotell, stugor och camping när det gäller boendet. Medtag öronproppar, eftersom det dånar på ganska bra om du sover i tält, och myggmedel.
#Säffle för att det faktiskt, med sina stadsprivilegier från 1951, är Sveriges yngsta stad. Det är något att skryta med i dessa tider när varje plutthåla önskar spåra sitt ursprung till Hedenhös eller tidigare. Till saken hör att Säffle faktiskt kan skryta med fynd från tidig järnålder.
Om vädret tillåter rekommenderas en picknic vid det vackra vattentornet som ritades av Ivar Tengbom. Diskutera gärna likheterna mellan detta torn och Stockholms Konserthus, ett senare av hans projekt.
#Brosafari kanske låter tråkigt för den oinvigde. Men många av mina mer autistiskt lagda bekanta bedyrar att det kan vara en trevlig upplevelse för hela familjen. För den nogräknade finsmakaren duger givetvis inte den lista som jag bifogat. Men någonstans ska man börja!
#Vandringsleder finns det gott om i Sverige. Samt ett rikt utbud av för ändamålet nödvändig utrustning. Nybörjaren rekommenderas att skynda långsamt. Detta är ett utmärkt tillfälle att lära kravallknotten i familjen naturvett och öva upp deras förmåga att klara sig utan all störande elektronik.

Bonustips för den djärve
#Kulturkramare genom att åka land och rike kring för att beskåda och högljutt försvara skulpturer och statyer som kan anses misshagliga av vänstern. Förmodligen kommer varken partner eller barn ha en önskan om att associeras med dig. Men din kulturgärning uppskattas av oss andra och kommande generationer.
#Danmark i form av hemliga kommandoräder nattetid över sundet. Rekommenderas enbart för den vattenvana och fysiskt  starka ursvenske vikingen. Var redo att utstå nesan av karantän/utvisning. Är ett utmärkt tillfälle att sätta danskarna på plats genom att smita in i landet och gäcka dem med dagliga uppdateringar hur vistelsen fortskrider på sociala medier. Att man riskerar diplomatiska förvecklingar  mellan de nordiska broderländerna får ses som ett uppenbart bonus.

I övrigt
Får man hoppas att alla läsare har en riktigt trevlig sommar. Även i högermörkret måste man få slappna av och ladda batterierna från tid till annan. Kampen mot socialismen tar dock aldrig semester utan fortgår ständigt och med oförminskad styrka. Alla meddelanden om att motståndet skall upphöra är falska!