Skattefusk och Välfärdssocialism

Skattefusk och Välfärdssocialism 1

Säger er fordonsservice, byggbranschen, nagelsalonger och livsmedels- och tobaksgrossister något?

Enligt ett reportage i SvD Näringsliv är det dom branscher där det förekommer mest svartarbete. ”Slavjobb” kallas det till och med.

Alla kan ju inte, som vissa socialdemokratiska politiker gör, syssla med lukrativ flyktingsmuggling.

Dessutom finns det ju faktiskt migranter som vill jobba, men har lika stor möjlighet att erbjuda sina tjänster inom den lagliga sektorn som en snöboll har möjlighet att överleva i helvetet, och dom personerna får laga efter läge och ta det som erbjuds.

För den frihetligt lagda och av höga skatter pinade medborgaren smyger sig tanken på att en del av problemet är skatterna på såväl arbete och produkter.

Tobaksskatten är en produktskatt som gör det oerhört attraktivt att smuggla cigaretter. 1,58 kronor per cigarett plus 1% av detaljhandelspriset tar staten ut. Mycket pengar blir det att tjäna om man slipper undan.

Inom byggbranschen utnyttjar man tydligen att det i Sverige inte finns någon lagstadgad minimilön, sägs det i reportaget (det betalas tydligen löner på 10 kronor i timmen), men frågan är väl snarare varför företag skall behöva betala en arbetsgivaravgift på 31,42%. På skatteverkets hemsida kan man läsa om vad arbetsgivaravgiften ska spenderas på. Sanningen är väl att den går ganska rakt in i statskassan.

Nagelsalonger verkar vara i en klass för sig. Skrupellösa arbetsgivare låter folk betala för att jobba. 200000 kronor kan arbetstagarna få punga ut med för två års jobb. Dom förment höga lönerna går åt till att betala dom arbetsgivaravgifter som företagsägarna egentligen skulle pungat ut med.

Fler än jag kanske anar problemet. Att det verkar vara systemet det är fel på. Höga skatteuttag och komplicerade arrangemang fungerade kanske bra när vi fortfarande var en isolerad randstat i norra Europa. I en internationell värld där människor och varor förflyttas globalt är det värre.

Alltså har vi antingen att återgå till att bli en isolerad randstat eller reformera staten. Kanske är det t.o.m. så att lösningen är lite av båda sakerna?

Att till viss del isolera oss mot omvärlden kan vara att lämna EU. En omedelbar fördel av en sådan åtgärd är att vi bättre kan värna våra gränser, underförstått; att vi inte behöver ta emot ekonomiska migranter på samma sätt som tidigare. Vidare innebär det att vi är fria att träffa handelsavtal med vem vi vill och hur vi vill. Inga avgifter eller övriga krafter måste läggas på ett allt fruktlösare och kaosartat EU-samarbete.

Reformera staten görs enklast genom att gradvis lägga ett större ansvar på civilsamhället. Dom pengar vi idag lägger på staten får vi hantera efter eget huvud. Arbetsgivaravgifter och allsköns pålagor reduceras till ett minimum när staten bara står för försvar, polis och domstolar.

Frågan man kan ställa sig är om människor, t.ex. dom som äger byggföretag och nagelsalonger, då plötsligt blir goda och ansvarsfulla typer som inte utnyttjar människor? Det är nog ganska tveksamt.

Men en sak är säker, metoderna för att utnyttja människor i Sverige har skapats och finjusterats i ett socialistiskt högskattesamhälle som utvecklat ett komplicerat regelverk som tydligen är svårt att efterleva och lukrativt att fuska med.

Eller som jag föredrar att kalla det: Ett underbetyg till välfärdssocialismen!