Slutet gott, allting gott!

Slutet gott, allting gott! 1

Expressens Nemrud Kurt anser att slutet på TV-serien Game of Thrones är det sämsta som någonsin skapats. Det är så dåligt att hela serien förstördes. Han är mycket besviken över att hjälten Jon Snow inte blev härskare, utan istället den paraplegiske Bran Stark. Kurt menar att hela serien byggts upp mot ett slut där den centrala hjälten Snow blir härskare.

Personligen anser jag att det blev ett bra slut. Jag har hela tiden sett hur de byggt upp karaktären Arya Stark till en stor framtid. Nu blev hon istället äventyrare och upptäcktsresande, det är väl acceptabelt. Hjälten Snow framhärdar inte i att få bli härskare när hans uppdrag är avklarat, det är så en hjälte gör. En äkta hjälte kliver bara fram när han verkligen behövs, han håller inte på och stör med krav på uppmärksamhet och makt i tid och otid.

Framför allt var det bra att de lyckades styra undan från vänsterklichén att vanligt folk behöver ledas av en stark hjältemodig ledare i ett totalitärt samhälle som kallas för befriat. En ledare som finns på alla affischer med noga utvalt slagord i alla tunnelbanestationer i hela riket. I detta fall blev det varken Snow eller drottning Daenerys med ett överlägset (kärn-)vapen i form av en eldsprutande drake, som blev härskare.

Det var också bra att makten inte ska ärvas. Därför valde man Bran, som inte kan få barn. När han ska ersättas måste man välja en ny ledare, inte låta makten ärvas av hans (obefintliga) avkomma. Därmed har man etablerat principen att ledare väljs, de ärver inte sitt ämbete.

Så här i brexit- och EU-valstider var det utomordentligt bra att serien slutade med att ett kungadöme i fred och frihet tilläts stå utanför unionen. Det blev alltså inte en superstat av hela den kända världen och inte heller en enväldig härskare att styra över en sådan.

Ja, det kanske var ett tråkigt slut för fantasyälskare, men det var bra för oss verklighetsförankrade. Fantasy påverkar redan alldeles för mycket av vår vardagliga politik. Mer realism och ett uppvaknande hos det sovande, drömmande folket är på sin plats. För en gångs skull blev ett PK-slut politiskt korrekt på riktigt.