Sommartid, Vintertid och Socialism

Sommartid, Vintertid och Socialism 1
Du glömde väl inte ställa om klockan? Enligt rådande socialistisk ordning har vi nämligen bytt från ”sommartid” till ”vintertid”.

Sommartidens fader anges vanligen som George Vernon Hudson, en entomolog från Nya Zeeland. Redan 1895 tyckte han att arbetarna gott kunde få mer användbar fritid efter arbetets slut.

Efter ett misslyckad försök att införa sommartid i Sverige 1916 skulle det dröja ända till 1980 innan statsmakterna lyckades permanenta vanan hos undersåtarna. Den historiskt intresserade kan konstatera att dom starkaste protesterna 1916 kom från bönderna. På den tiden, hur industrialiserade vi än kan tro att vi var, var man sålunda tvungen att lyssna på dem som producerade maten. Numera har man löst problemet med trilskande bönder genom att göra dem bidragsberoende. Förra året betalade EU i runda slängar 10 miljarder kronor i stöd till svenska lantbruk enligt ATL (Lantbrukets Affärstidning).

Nu har dock EU, helgat varde dess namn, må kommissionärernas och EU-parlamentarikernas klokhet lysa upp vägen för oss vanliga dödliga, i all sin vishet beslutat att tidsomställningen ska upphöra. Senast 2021 om tidsplanen håller. Den som fortfarande lever och andas lär väl se om världen fortfarande står kvar när nyåret 2022 firats in. Min gissning är att den gör det!

Den intressanta frågan här är givetvis vad EU har med svensk tid att göra. Inte ett skvatt är min kvalificerade bedömning. Precis lika lite som EU ska lägga sig i vilka som får, eller inte får, jobba i Sverige. Eller att ha några synpunkter alls på hur just vi svenskar väljer att dra en slipsten.

EU, från början ett sympatiskt projekt i syfte att undvika att fler världskrig startade i Europa, har ju sedan länge spårat ur och kämpar just nu som en galning för att återfå sin folkliga legitimitet. Ett inte helt enkelt projekt när Brexit kanske är på väg att fullbordas… Man får anta att många anhängare av europatanken höggradigt njuter av den röra som det engelska parlamentet, skiftande engelska ministärer och för den delen EU, lyckats skapa.

Utan att försöka göra politik av allting kan jag också konstatera att tidsomställning från normaltid till sommartid, och tillbaka, ytterst är en väldigt socialistisk syn på världen. Nämligen den att allt går att reglera i lag. Det finns givetvis poänger med tidszoner i en modern värld, men sommartid bygger på att ”folket” inte är förmögna att bestämma själv. Alltså ska staten gå in och tillrättalägga, och detta till mycket liten eller ingen vinst alls. Det finns väl ingen som argumenterar för att Sverige mellan 1917 0ch 1980 utvecklades suboptimalt p.g.a. det faktum att vi inte ställde om klockorna?

Som exempel känner jag många 40-talister, min egen far är ett lysande exempel, som växte upp och blev rejäla människor utan att uppleva tidsomställningen under sin uppväxt.

I Sverige är det dessutom så att dom av oss som bebor dom norra delarna av landet knappast bryr sig om en timme hit eller dit. Jag har själv haft nöjet all framleva en kort tid av mitt liv ganska nära polcirkeln. Där var det mycket lätt att avgöra huruvida det var sommar- eller vinterhalvår, det var nämligen väldigt ljust eller otroligt lite ljust beroende på årstiden.

Nu är det ju så att allting inte är frid och fröjd bara för att EU slutar upp med att reglera tidsomställningen i lag. Länderna måste ju bestämma sig för om dom vill ha sommartid eller vintertid (eller s.k. normaltid). Detta kan ju så klart vara en källa till politiska strider inom (och mellan) länder. Direktivet från EU är vattenklart, välj en tid och håll er till den! Jean-Claude Junker, avgående ordförande för EU-kommissionen, önskar tydligen evig sommartid. Alltså borde Sverige av principiella skäl införa normaltid, d.v.s. vintertid. Mot det kommer säkerligen dom vänstrare delarna av vårt svenska parlament anföra att vintertid låter kallt och ogästvänligt. Ja, kanske lite manligt bistert. Och att associeras med män vill ju ingen vänsterperson göra frivilligt. Då blir den somriga sommartiden bättre eftersom den låter ljusare, fruktbarare och kvinnligt!

Själv ställer jag alltid om mitt armbandsur innan jag går och lägger mig, eftersom det vankas vinter ställer jag tillbaka uret!

För er som är osäkra på vilken tid det egentligen är så rekommenderar jag fröken ur. Hon nås på telefonnummer 90510!