Söndagstankar

Söndagstankar 1För en tid sedan, i samband med lanseringen av en ny telefonmodell, beställde jag densamma on-line. I mitt fall direkt från tillverkaren. På utlovat datum och bland de första i landet kunde jag således stoltsera med det tekniska underverket och för ett kort ögonblick uppleva den simpla glädjen i att ligga i den tekniska utvecklingens framkant.
Har jag riktig tur kanske min abonnemangsleverantör får igång 5G-nätet också.

Andra saker som jag gärna konsumerar över nätet är nyheter, musik och i viss mån film. Eftersom jag i min vård har en engelsk cykel händer det också att reservdelar till den skeppas från London till min enkla boning på västkusten.
Något jag aldrig skulle få för mig, inte ens under hot om våld, att köpa på nätet är hörlurar och hörlursförstärkare. Någon djävla måtta får det vara på tokigheterna!

Vidare, kära vänner och ovänner, vi alla måste nog känna ett gemensamt ansvar för att lokala bokhandlare bokstavligt talat svepts bort från mindre och mellanstora städer i Sverige. Vi borde skämmas över detta faktum. Kvar finns bara i princip intetsägande boklador där Camilla Läckberg et al. stirrar mot oss med sina välmejkade och tomma ögon.

Möjligen att konsumera är oändliga. I Sverige är det nog regeringen, eller ska man kalla den ”regeringen”, som är gladast över detta faktum. Det stöter ju på vissa svårigheter att anordna gladiatorspel och offentlig prygling i dagens klimat av politisk korrekthet. Konsumtion får tillsammans med fullständigt intelligensbefriade tv-produktioner sägas utgöra ett fullgott alternativ att hålla valboskapen i schack.
På så sätt glömmer valboskapen snart att deras höga företrädare i riksdag och ”regering” gör allt för att vanhelga valresultat, baktala presidenter som inte faller dem i smaken och ge klimatextremistiska ytterkantspartier löjligt stort inflytande.

Så stor är våra höga företrädares önskan att folket ska konsumera att man nu låtit Amazon etablera sig i landet. Sedan tidigare har det byggts infrastruktur för konsumtion av sociala medier. Bröd och skådespel med andra ord.
Miljöpartiet, ”regeringens” egna tomtar på loftet, tänker sig väl att belamra allt utrymme som inte behövs för att transportera gods eller lägga ner fiberkablar med vindkraftverk för att trygga elförsörjningen. Den enda invändningen en miljöpartist har mot vindkraftverk är att dessa till sådan förbannelse liknar en fallos, sålunda svåra att genuscertifiera till etthundra procent.
Eftersom partiet backar in i framtiden kommer dock perspektivet med tiden göra vindmöllorna mindre, då blir deras likhet med det förhatliga organet svårare att se.

Vi lever i megaföretagens era. Givetvis är det svårt, rentav omöjligt, att vända utvecklingen.
Min strategi är att vägra exempelvis Amazon vissa innehållsleverantörer och skydda mig med VPN-tjänster och kryptering. I Amazon-fallet är motståndet totalt meningslöst, därtill har företaget redan kapat åt sig så pass mycket att de nu är självgående. Vad gäller innehållsleverantörer så faller mina argument på att om tillräckligt många överger en så går de med visshet till en annan. Möjligen kan användandet av VPN-tjänster och kryptering i någon mån rubba internetjättarnas sinnesro, snart nog har dock EU förbjudit den möjligheten i akt och mening att kontrollera sina förhatliga skattehjon in i minsta detalj.

Man får vara glad över ett enkelt faktum. Nämligen att statssäkerhetsvårdande myndigheter rent tekniskt måste ha svårt att hantera den i princip oändliga mängd flod av trivialiteter och dumhet som de dagligen väller fram. Rötäggen är dessutom lätta att upptäcka. Senast är det Krar Al-Hamede som är i farten igen.

Han lovar i ett inlägg på YouTube att starta inbördeskrig om SD kommer till makten. Nu hör det till saken att Krar Al-Hamede två gånger tidigare varit föremål för rättspsykiatrisk tvångsvård med särskild utskrivningsprövning. Man kan också konstatera att han planerat, kanske genomfört, bränning av danska och svenska lagböcker som svar på en dansk advokats uppeldande av koranen.
Även om mitt förtroende för den svenska statssäkerhetspolisen inte är överdrivet stor misstänker jag att de i detta fallet har uppmärksammat problematiken…

I Sverige och andra länder är det dessutom så att etablissemanget mycket framgångsrikt hanterar politisk opposition genom den mycket effektiva taktiken att utmåla den som skamlig.
Tycker man, fullt rimligt, att skatt är stöld så blir du utmålad som ett osolidariskt högerspöke. Tycker man, fullt rimligt, att barn mår bättre av hemskolning blir du utmålad som ett osolidariskt högerspöke. Tycker man, fullt rimligt, att Sverige bygger på kristna och västerländska värderingar blir du utmålad som ett osolidariskt högerspöke.

I princip hela världen har till och med lyckats utmåla en amerikansk president som tyckte att hemlandet kom först och ville tvinga kompisarna i en försvarspakt att betala sin del av notan som ett förbenat högerspöke! Som lök på laxen för vänstern lyckades han också få fler amerikaner än någonsin att gå och rösta i allmänna val. Den förtretligheten ska nog socialisterna sent glömma, att det krävdes döda väljare för att rösta bort honom säger en del om hans prestation!

När det gäller Amazon, Google, Facebook och andra jättar är det tyvärr så att tunnorna av skit som vi lämnar som spår på nätet är själva guldet.
Men, som vanligt, man kan undra varför människor frivilligt lämnar ut personliga och rentav intima uppgifter om sig själva. Allt kokar, som vanligt, ner till det personliga ansvarstagandet.
Det är faktiskt ingen som tvingar folk att utnyttja alla produkter och tjänster som finns tillgängliga en knapptryckning bort.
Det finns inget och ingen som tvingar mig att konsumera. Förutom det som jag av visst nödtvång behöver för min överlevnad, det kan jag för övrigt (fortfarande) betala kontant för.
Vore jag en riktig purist skulle mina spår på nätet begränsa sig till viss aktivitet på min nätbank och dito fondhandlare, kanske inte ens det om jag nu skulle gå riktigt in för det.

Den pinsamma slutsatsen är alltså att vi är för lata för att orka ändra på oss. Det är lättare att trycka på Add to cart än ta ansvar för vår egen integritet.
Då får vi också ta den smällen att Silicon Valley i politisk rättrådighet förvandlas till Sillycon Valley. Att Facebook förvandlas till Fecesbook eftersom folk ska tycka lika i allt. Att Amazon dödar den fria småföretagaren och tvingar den lokala boklådan, där ägaren och anställda arbetade med något så obsolet som personlig service, i konkurs.

Vissa saker var bättre förr även om man då inte kunde få allt levererat till dörren!