Tillståndet i riket juli 2019

Tillståndet i riket juli 2019 1

Tillståndet för moder Svea får, trots en socialistisk majoritet i riksdagen, betecknas som varandes någorlunda stabilt. Vi står nämligen inför politikerveckan i Visby. Eller Almedalen som den kallas. Sålunda slipper dom flesta av moder Sveas undersåtar, hemmavarande Visbybor och därstädes varande turister undantagna, för en kort tid klåfingriga politiker och annat löst folk.

Dessa politiker, klipporna som vi lutar oss mot i den storm som vi kallar för liv, har dock passat på att införa ett bunt nya regleringar innan dom drar till Gotland. Vi medborgare i detta avlånga land vet ju, per definition, inte vårt eget bästa! Alltså blir det t.ex. från måndagen den 1 juli möjligt att köpa alkoglass endast på systembolaget. Inte för att jag eller någon i min bekantskapskrets sett folk raggla omkring berusade av glass. Utan mer av principiella skäl. Risken för att folk kommer fyllna till av denna märkliga hybrid ökar ju betydligt om den går att köpa överallt. Alltså är det bäst att lagstifta om eländet!

Vad gäller saker där (en ganska stor del) av moder Sveas undersåtar verkligen tror sig veta sitt eget bästa gör politikerna tvärt om.  Den s.k. tillfälliga lagen om uppehållstillstånd från 2015 förlängs nu fram till 2021. Dom tidigare begränsade möjligheterna till familjeåterföreningarna lättas upp. Det sistnämnda som ett resultat av januariavtalet.

Hur länge det avtalet håller är ju för övrigt skrivet i stjärnorna. Dom s.k. ”Liberalerna” har nämligen, efter mycket ståhej, lyckats skaffa sig en ny partiledare. Risken är ganska stor att Nyamko Sabuni lyckas valla katterna i det partiet i riktning mot fortsatt förtroende hos valmanskåren. Erik ”feministen” Ullenhag får fortsätta harva på som ambassadör i Jordanien. Förmodligen gläds väl Margot Wallström att i honom ha en lojal vapendragare för feministisk utrikespolitik.
Vi noterar att Sabuni lovat att hedra januariavtalet under förutsättning att Löfven gör sin del. Den som lever får se….

Föräldrar behöver inte heller oroa sig för att deras telningar ska behöva lämna lågstadiet utan att kunna läsa, skriva eller räkna. Om knotten halkar efter skall det enligt lag göras en särskild bedömning. Det låter, i mina öron, inte särskilt betryggande. Men jag har haft fel förut. Denna gången kan det vara så att lagstiftningen verkligen fungerar! Det kan också vara så att alla kan leva på luft och kärlek. Bara man försöker och tror riktigt hårt.

Sommaren glädjeämne då? Givetvis är det att damlandslaget i fotboll förtjänstfullt gav hornblåsarna respass ur VM. I nästa match väntar Holland, ett land med sympatisk narkotikapolitik och vettigt finansierad sjukvård, på att förhoppningsvis bita i gräset. Tills dess får väl den som vill svalka sig med en glass. Jag föreslår en gammal goding som 88:an, vill man nödvändigtvis få i sig alkohol i sommarvärmen finns bättre alternativ än glass.