Två komma sextiosex

EU-parlamentet
EU-parlamentet i Strasbourg

Fy för Fi och mer än halverat stöd i valmanskåren för Pseudoliberalerna är väl en bra sammanfattning av EU-valet så här långt. Major Björklund verkar slippa den yttersta förnedringen, att straffas ut totalt från sitt favoritprojekt!

Den mest intressanta siffran av alla tas däremot inte upp i morgontidningarna. Nämligen 2,66, det är den procentuella andelen av platserna Sverige har i EU-parlamentet.

Visserligen kommer den av matematiska skäl öka när England (kanske) tar sin Mats ur skolan och försvinner. Men någon större möjlighet att påverka har inte våra svenska parlamentariker.

Sannolikt är det en av anledningarna till att bara drygt 50% av den svenska valmanskåren ansåg det nödvändigt att masa sig till röstlokalerna. Svensk media tycker dock att det är en seger för demokratin att drygt 53% röstat i årets val, förra gången var valdeltagandet 51,1%. Förmodligen kliar det i svenska politikers fingrar att införa den belgiska modellen med lag på obligatorisk röstning.

En intressant s.k. Greta-effekt noteras också. Den gröna gruppen ökar i EU-parlamentet. Kanske är det ett steg närmare deras dröm om en global klimatdiktatur. Om ett par år är det risk för att vi har frk. Thunberg som grön världsdiktator. Hennes mor kommer sannolikt fungera som kommissarie över kultur och vetenskap. Hon har ju visat sig behärska det senare i boken hon är medförfattare till. Splittringen mellan vad svenskarna vill är också betydande. Någon gemensam hållning, förutom att EU är en ganska bra födkrok, är svår att finna. Vi får istället glädja oss åt att vårt finska broderfolk blev världsmästare i ishockey!