Välfärdsfusket

Välfärdsfusket 1

Skattebetalarna har skickat ut en enkät till riksdagspartierna om välfärdsfusket. KLP sitter som bekant inte i riksdagen ännu, vi ger vår syn på saken här på Fri Debatt!

1. En rapport från Delegationen för korrekta utbetalningar från välfärdssystemet från 2019 visar att det försvinner 18 miljarder kronor per år i välfärdsfusk. Vad vill ditt parti göra åt det om ni vinner valet?

Svar: Slöseri och fusk är en inbyggd funktion i en socialistisk välfärdsstat. Det visar kalkyleringsproblemet mycket lättförståeligt och elegant. Målet är därför att helt enkelt avveckla välfärdsstaten och ha kvar en mycket liten stat med ansvar för enbart inre och yttre säkerhet. Ett stärkt kommunalt självstyre kommer sedan tillåta enskilda kommuner att vara frihandelsområden, kommunistiska arbetarsamfund eller vad nu invånarna i kommunen väljer för styre.

 

2. Anser ni att slöseri med skattemedel är ett problem i Sverige?

Svar: Problemet är skatt i sig, då det är politiker och tjänstemän som spenderar andra människors pengar på andra än sig själv finns inget som helst stopp för slöseriet, korruptionen och den fattigdom skatt skapar. Det enda långsiktiga sättet att hämma skatteslöseri är helt enkelt att ha lite till ingen skatt.

 

3. Efter Rysslands invasion av Ukraina har regeringen aviserat att man vill höja anslagen till det militära försvaret till 2 procent av BNP (motsvarar 108 miljarder per år) och finansiera det genom en särskild beredskapsskatt. Skulle den höjningen kunna finansieras på något annat sätt än höjd skatt?

Svar: Ja, på ekonomistyrningsverket finns en lista på myndigheter och nämnder. En ofantlig mängd pengar spenderas där på verksamhet som enbart konsumerar vårt välstånd men ser bra ut för Sveriges styrande politiker. Stryk myndighet efter myndighet tills du kommer upp i 500 miljarder så kan vi ta bort momsen samtidigt. Vi slår vad om att du inte hittar särskilt många myndigheter eller nämnder (om en någon) som är nödvändiga för att en vanlig arbetare ska kunna gå till jobbet, arbeta och sedan komma hem till sin familj.
En extra positiv sak med det skulle vara att vi skulle frigöra massvis med socialt kapital som kan gå in i bristyrken som vårdpersonal, lastbilsförare med mera.

 

4. Anser ni att det militära försvaret fungerar på ett effektivt sätt i dag?

Svar: Nej, är nog det enkla svaret. Kalkyleringsproblemet och monopolstrukturen gör att en nationellt militärt försvar varken kan vara kostnadseffektivt eller särskilt lämpat för vad det faktiskt skulle behöva göra. Sedan tillkommer politiskt tillsatta poster som driver sin ideologi med mera så allt som allt är det tyvärr mycket slöseri med resurser.

 

Daniel Strandlund
KLP:s kandidat till kommunfullmäktige i Älvsbyn

Magnus Jönsson
Partiledare KLP, riksdagskandidat