Demonkraten i New York

Demonkraten i New York 1Andrew Cuomo, guvernör i New York, synes vara en rejäl tillgång för demokraterna.
Tillika helt fantastiskt ledare genom den förevarande krisen med det pandemiska dödsmördarviruset.
Så fantastisk är han, guvernören, att han trollat med dödssiffrorna i akt och mening att kasta trumpeten ur Vita huset!

Att detta inte är något pinsamt lur håller jag för troligt eftersom uppgifterna rapporteras av tidningar och tv-kanaler som normalt inte ens skulle mata katten med mitt kadaver.
Säkra källor med andra ord!

Enligt Washington Post har guvernören mörkat dödsfall av så kallade nursing home residents.
Man trodde att det var 8500 äldre som strukit med. Det visade sig i verkligheten vara närmare 15000!
Med andra ord en ganska betydande skara av de närmare 90000 i New York som har denna form av boende, förövrigt den största andelen i hela USA.

Till sitt försvar menar han att det kvittar väl lika om åldringarna dör på sjukhus eller sitt boende, de har ju så att säga ingått i statistiken ändå.
Med andra ord har han samma förhållningssätt till fakta som vilken socialdemokrat eller miljöpartist som helst. Nämligen att det enda intressanta är hur vi kan använda siffror till vår fördel.

Ett siffertraglande högerspöke som undertecknad blir givetvis förskräckt över en sådan lättsam syn på hur en slipsten skall dras. Det är onekligen, tycker jag, en betydande skillnad ur smittspridningssynpunkt om det är 8500 eller 15000 på äldreboenden som dött. Det lär ju knappast hjälpa om man sätter in felaktiga åtgärder och försöker med att stänga ner verksamheter där smittspridningen är låg eller obefintlig.

Nu är ju guvernören inte direkt den blyga sorten, vore han det skulle han väl knappast önska kämpa för förnyat förtroende 2022, så han skyller frankt på att det är brist på federal hjälp (här ska man läsa TRUMPS FEL) som orsakat hela problematiken.
Han, guvernören alltså, får väl trycka på det litet extra när hans beramade bok ”American Crisis: Leadership Lessons from the COVID-19 Pandemic” går till nytryck i framtiden.

Att hans hjälpredas, Melissa DeRosa, förklaring till att siffrorna redovisats först nu kommer med i nytrycket håller jag för utsiktslöst.
Hon uttrycker sig med brutal ärlighet.
”Top aide Melissa DeRosa told lawmakers the data was delayed because officials worried that the information was “going to be used against us” by the Trump administration’s Department of Justice.”

Som min mor sade. Ärligheten bär inga kläder. Sommar, vinter, höst och vår-ärligheten består!

Det är med andra ord så att både guvernörer i New York och såssar i Sverige har en mycket fri och egen inställning till att använda verkligheten som utgångspunkt i utformningen av sin politik.

I Sverige är det så att den officiella statistiken till dags datum redovisar 12428 dödsfall i pandemin. Av dessa är över 90% 70 år eller äldre.
Åtminstone i Stockholm har man ansett att det finns ett stort behov av att utbilda vissa personalgrupper på äldreboenden litet extra i svenska språket. Allmänt har man i hela landet fått skärpa till basala hygienrutiner, det betyder i princip att man tvättar sig om händerna.

Samtidigt är det så att Lena Hallengren, socialminister och högsta hönset för äldrevården, visserligen (enligt en intervju i en av blaskorna) tycker att det är tufft att skyllas för de många dödsfallen. Men ändå sover gott om natten.

Enligt regeringens hemsida säger hon: ”Vården och omsorgen ska funka, oavsett vem du är eller var i landet du bor. Det ser jag som min viktigaste uppgift de kommande åren. Det är en fråga om trygghet, svenska folket förväntar sig vård och omsorg av den allra högsta kvaliteten. Och det ska vi leverera.”

Och det är klart, liksom New Yorks guvernör har hon ju inte lyckats ta livet av alla åldringar. Långt därifrån. Men det är bestickande både för henne och guvernören att det ska vara så förnicklat svårt att erkänna att man lyckas dåligt med att skydda en av samhällets mer värnlösa grupper.

I Sverige får vi hoppas att allt blir bättre när vi infört vaccinationspass. Det skall väl lära åldringarna att inte i onödan springa på restauranger och flyga till Kanarieöarna.  Visserligen har Europarådet lite synpunkter på det senare.¹ Förhoppningsvis, tror väl Lena Hallengren, skall befolkningen i riket befinna sig i en sådan uppjagad stämning till sommaren att de är beredda på nästan vad som helst eller ännu värre saker för att kunna återgå till modernitetens fröjder.

I New York är det, enligt min därstädes belägna sagesman, på sina håll ännu värre. Något av en tryckkokar-stämning som inte precis avhjälps av demonkraten Andrew Cuomos lögner kring dödsfallen bland de äldre.
Om de nu var så att hans partikamrater besatt någon heder i kroppen skulle de ta honom i hampan och sparka karln dit där pepparn växer. Nu fungerar inte demonkrater så, för dem är det som för svenska såssar. Makten betyder allt. Lite trixande med statistiken är inget att oroa sig för, särskilt inte om det hjälper till att bli av med misshagliga trumpeter.

Den som lever, i detta fallet dock inte äldre varken i Sverige eller New York, får se hur det utvecklar sig. Eftersom vänstern älskar att glömma och förlåta sina egna tror jag att Andrew Cuomos får förnyat förtroende. Demonkraterna är nämligen fullt upptagna med att jaga Trump till världens ände där han kommer brännas på bål.
Att oskyldiga gamlingar dör på vägen dit får man stå ut med!

  1. Europarådets resolution om vaccination