Ge upp medströmsmedia

Ge upp medströmsmedia 1

Under min studietid så bodde jag ett år i Holland, holländska tv-kanaler är givetvis på holländska så av naturliga skäl så slutade jag helt att titta på tv och återfick därefter aldrig den ovanan, jag har inte haft en antennsladd inkopplad på över tio år nu. Strax efter att jag flyttat tillbaka till Sverige så snubblade jag över Nassim Talebs skrifter och i synnerhet Black Swan, han övertygade mig om att även ge upp medströmsmedias nyheter i skriftlig form. Hans argument var elegant och enkelt, nyheterna förmedlar helt enkelt inte det information vi behöver mest vilket är hur viktig en nyhet är. Som exempel så får en liten kurssvängning får precis lika många spaltmeter på ekonomisidorna som en börskrasch, tjockleken på tidningarna är så gott som konstant alldeles oavsett om ett världskrig just startat eller om grannens katt klättrat upp i trädet, vi får ingen som helst indikation på om något viktigt skett eller ej. Detta orsakar en subtil förvirring och en oförmåga att rangordna nyheter på ett vettigt sätt.

Talebs argumentet ovan gäller även om nyheterna är sanna, senare så har han även påpekat det som är ännu viktigare för samtiden [1], nämligen att nyheterna bara består av propaganda och lögner. Han går sedermera vidare och poängterar att den envägskommunikation som media utgör är en historisk anomali, förut hade vi skvallertanterna som utbytte information och idag har vi nätet, det som skedde mellan de stadierna bör förpassas till sopkorgen. Journalisterna har förvisso skin in the game, men inte gentemot sina läsare utan till sina journalistkollegor vilket skapat detta skrå av människor som mer effektivt har hjärntvättat sig själv än någon annan yrkesgrupp någonsin (möjligtvis med undantag för politikerna).

Eftersom jag har tagit Talebs råd på allvar, dragit ut antennsladden och ignorerar nyhetssidorna så innebär det att jag inte har konsumerar nyheter varken i tidningsformat eller online på en herrans massa år, min nyhetsexponering sker främst genom att jag då och då bläddrar igenom bubblas rubriker [2] eftersom de filtrerats av människor vars omdöme jag litar på. När man under några år stått helt utan varken medströmsmedias rapporteringar eller traditionella tv sändningar så får man en intressant distans till samtiden, att surfa in på DN eller Aftonbladet är en bisarr upplevelse. Nu idag ser jag exempelvis att journalister är upprörda över att Trump twittrat lite om Sveriges stora kultledare Greta, ett halvsvenskt fruntimmer ska skjutas upp i rymden tillsammans med en arab, ett dokusåpapar som jag lyckligtvis aldrig hört talas om tidigare ska gå skilda vägar, en hockeyspelare i stor fylleskandal (det var bättre på ”kuken ska ha sitt”-Franks tid…), ”SD vill inte att vi ska tänka fritt” anser en skribent vars efternamn är obekvämt likt mitt egna.

Blandat med allt det svamlet så ruvar dock några andra nyheter, en bomb i Borås, stenkastning i Husby, knivskuren polis, Karolinska klarar inte ens av att sterilisera instrument, men precis som Taleb förklarar så är de relevanta och viktiga nyheterna illvilligt blandade med alla irrelevanta nyheter samt så vinklade att man inte får någon mer information än vad rubriker tillhandahåller. Vilka lägger ut en bomb i Borså, vem kastar sten i Husby, varför klarar inte Karolinska av att sterilisera instrument. Det faktiska informationsinnehållet är tamejfan negativt.

Nej jag inser rätt snabbt att jag faktiskt inte behöver allt det där i mitt liv och det behöver ni inte heller. Som Mark Twain sa:

Läser du inte nyheterna så är du oinformerad, läser du nyheterna så är du felinformerad.

Dra ut sladden, säg upp prenumerationerna och låt dina vänner vara ditt nyhetsfilter. Du kommer kanske inte kunna hänga med i diskussionerna om vem som vann senaste mello men jag lovar att du så sakteligen istället kommer börja bryta dig loss från den indoktrinering som skapat den moderna svenska konsensuskulturen och framförallt så slipper du fylla din hjärna med fullständigt irrelevanta saker.

  1. The Facts Are True the News is Fake
  2. Bubb.la