GT, Vänstern och det Pursvenska

GT, Vänstern och det Pursvenska 1
Ingen har väl missat att GT av TIME utsetts till årets person. Givetvis har reaktionen på olika s.k. sociala medier varit omedelbar. Mer eller mindre seriösa kommentatorer noterar att såväl Hitler som Stalin mottagit utmärkelsen. Josef Stalin dessutom två gånger med några års mellanrum!

I det illustra sällskapet noteras också att Bill Clinton och Kenneth Starr delade på berömmelsen 1998. Man får förmoda att den gode Bill fick utmärkelsen eftersom han var en kåtbock av rang. Kenneth Starr å sin sida premierades för att han med stor envishet utredde Bills sexuella äventyr i Vita Huset.

Man kan alltså dra den rimliga slutsatsen att det massmediala genomslaget har stor betydelse för huruvida man blir utsedd till årets personlighet i TIME.

Den första som utsågs till årets personlighet var för övrigt den svenskättade Charles Lindbergh. Som bekant berömd över en natt när han var den första person som ensam flög över Atlantiska oceanen. Det är en ödets ironi att den andra personen med svenskt blod i ådrorna som mottager utmärkelsen vägrar att flyga överhuvud taget.

Det finns ganska många skäl till att vara bekymrad över tilltaget att förära GT den uppmärksamhet som fås genom att bli årets personlighet. Detta helt oavsett att vuxna karlar som Brasiliens och USA:s presidenter, enligt min personliga åsikt, borde ta och sila snacket när dom kallar GT för snorunge och ber henne chilla.

Det största problemet är att man rent generellt uppmuntrar alarmism framför vetenskap. Vad GT och staben runt henne idogt arbetar med, och verkligen lyckas genomföra, är att skapa panik. Jag noterar att hennes gap och skrik mycket noga undviker Kina och Indien, allt verkar vara dom västliga ekonomiernas fel.

Givetvis är detta en del i vänsterns pågående projekt att undergräva den redan ganska kringskurna frihet som vi fortfarande njuter av. Problembeskrivningen kan kokas ner till att vi helt enkelt har det för bra och bör ta vårt postkoloniala ansvar. Av någon (för dom flesta högst oklar anledning) är det nämligen dom just nu i västvärlden levandes fel att världen ser ut som den gör. Av en ännu oklarare anledning kommer det bli bättre om vi gör bot och bättring och återgår till att leva i ett förindustriellt samhälle, där folk dog som flugor av svält, sjukdomar och andra umbäranden.

Till och med ett så oskyldigt nöje som Klassiskt liberala partiets pågående julkalender, som presenterar en ny lucka varje dag på Facebook, partiets hemsida och på Twitter, råkar ut för  surmagade vänstermänniskor. Ordet ”pursvensk” var enligt en läsare att ta i för mycket. Reagerar man så över ett enskilt ord tycker jag (som författat kalendern) att det gått över styr.

Så är det, att i stort och smått vill man påverka oss. Genom att gapa högt i den stora världen och förbjuda vissa ord i den lilla. Genom massmedialt genomslag av gångbara personligheter och att vara kränkt när vissa ord används omformas vi långsamt till viljelösa nickedockor.

På Göteborg Universitet blev det ju också livat när en person från partiet som inte får nämnas bjöds in för att tala om just nämnda partis mediestrategi. Vilken tur att just det partiet i grund och botten är socialister, ungefär på samma sätt som såssarna var på 40-talet. Om mitt parti, Klassiskt liberala partiet, bjudits in skulle nog kravaller uppstått i Göteborg. Vi står nämligen så extremt långt ut till höger man kan komma i svensk politik.

Jag kan iallafall gratulera TIMES till utnämningen av GT till årets personlighet. Trots att hon, hennes stab och alla som ”tror på henne” är ute och snurrar på ett väldigt farligt sätt kan man inte neka till hennes massmediala genomslag!