I vår sjuka samtid medicineras den friske

I vår sjuka samtid medicineras den friske 1

Jag lyssnade igår på en fascinerande podcast där journalisten Ola Wong intervjuas av David Eberhard om Wongs vistelse på psykakuten [1]. Wongs berättelse är ett väldigt bra porträtt av det nuvarande året, i vår sjuka samtid medicineras den friske. Wong bröt helt enkelt ihop då han återvänt till Sverige efter en flera år lång vistelse i Kina och inte kunde få sin personliga verklighetsuppfattning att hamna i samklang med den av medströmsmedias uppmålad bilden. Wong hade alltid antagit att Sverige var ett land där yttrandefrihet och rationalitet råder och den kognitiva dissonans som uppstod inom honom ledde till mental utbrändhet och piller.

Eberhard börjar lite försiktig nysta i tanken att Wong, och alla vi andra, utsätts för gaslighting [2] av etablissemanget men den tanken vill Wong dessvärre inte tampas med då han ännu verkar inbilla sig att etablissemanget blott är förvirrat, inte illvilligt (god potential för en till runda med kognitiv dissonans..).

Personligen så föredrar jag ordet zersetzung (nedbrytning, sönderfall) istället för gaslighting [3]. Zersetzung är Stasis benämning på de metoder de använde för att neutralisera dissidenter utan att behöva ta livet av dem. Zersetzung handlar kort och gott om att få dissidenter att tvivla på sin verklighetsuppfattning samt förstöra deras sociala relationer så att de slutar som ensamma mentala vrak utan varken förmåga eller sinnesnärvaro för att organisera sig och bli ett hot mot statsmakten.

Beginning with intelligence obtained by espionage, the Stasi established ”sociograms” and ”psychograms” which it applied for the psychological forms of Zersetzung. They exploited personal traits, such as homosexuality, as well as supposed character weaknesses of the targeted individual — for example a professional failure, negligence of parental duties, pornographic interests, divorce, alcoholism, dependence on medications, criminal tendencies, passion for a collection or a game, or contacts with circles of the extreme right — or even the veil of shame from the rumors poured out upon one’s circle of acquaintances.[35][36] From the point of view of the Stasi, the measures were the most fruitful when they were applied in connection with a personality; all ”schematism” had to be avoided

I dagens värld är zersetzung lättare än någonsin. På det stora planet så kan mediehegemonin obehindrat pumpa ut sin skeva verklighetsbild via nyheter, tv-reklam och filmer och planterar därmed förvirringens frön i ditt undermedvetna varje gång du tittar på tvn eller går på bio.

På en individuell nivå så finns psychogramet av dig bland Facebook och Googles databaser och algoritmer, de vet allt om dina skamlösa porrsidebesök och vilka egenheter din personlighet rymmer och de låter villigt andra ha dig som specifikt mål för sina påverkanskampanjer. Den individuella manipulationen är trivial, söker du efter för mycket högermaterial så kan du plötsligt börja mötas av reklam som förklarar hur lätt det är att fastna för högerkonspirationsteorier, du kan luras att tro att Bulletin är den ytterst högerutposten, du kan hållas upptagen med att käfta om triviala spörsmål och bli helt blind för de stora frågorna, du kan alieneras från dina vänner genom att käbbel uppmuntras på plattformarna. Allt det som en gång krävde en arme av informatörer och agenter kan nu orkestreras via algoritmer och vi utsätter oss frivilligt för det varje gång vi stirrar på den lilla stasiskärmen som vi bär med oss dygnet runt.

Låter allt detta som skogstokiga konspirationsteorier? Det kanske det är men vad är din egna alternativa förklaring till att storpotäterna i Silicon Valley inte tillåter sina barn att använda sig av Facebook och Twitter [5]? Varför varnar många av pionjärerna för tjänsterna [6]? Varför ser man som väntande förälder att så gott som varenda barnfamilj på 1177 är av utländskt ursprung [7,8,9]? Varför väljer Telia att kliniskt rensa bort allt svenskt och kristet från sin julreklam [10]? Varför får man inte ens diskutera specifika vaccin längre [11] även om man tycker att vaccin som generellt fenomen är av godo? Varför får vi ständigt höra att BLM-upploppen till största del är fredliga demonstranter men att man bör förvänta sig lite våld när marginaliserade grupper gör sig hörda [12] samtidigt som söndagspromenaden genom capitolium är ett hot mot demokratin? Får du det att gå ihop? Är det bara en slump att västvärldens utveckling elegant kan beskrivas med de gamla sovjetiska metoderna för att störta ett samhälle [13]?

Alldeles oavsett om någon drar i trådarna eller om allt bara är ett utfall av en konsensuskultur som spårat ut så blir resultatet likväl att alla vi till höger om Annie Lööf som besitter den minsta kärleken till vårt ursprung blir utsatta för en överväldigande zersetzung som alienerad oss från vår egna samtid.

Om man ännu mot förmodan går runt med tron att västerlandet är rationellt ja då går det för en som det gick med Wong och man hamnar på psykakuten. Vi som lyckats skapa lite distans till charaden kan åtminstone kontra och värna oss när den allt mer uppenbara hjärntvätten sprids till allt fler kanaler.

1. Hälsa för ohälsosamma – Kognitiv dissonans
2. Wikipedia – Gaslighting
3. Archive – The STASI Decomposition
4. Wikipedia – Zersetzung
5. Johan Simu – Den digitala revolutionen har varit en katastrof för den mänskliga rasen
6. Jarod Lanier – Tio skäl att genast radera dina sociala medier
7. 1177
8. 1177
9. 1177
10. Telia
11. Facebook – An Update on Our Work to Keep People Informed and Limit Misinformation About COVID-19
12. Chris Cuomo: ’Show me where it says protests are supposed to be polite and peaceful’
13. Yuri Bezmenov: Psychological Warfare Subversion & Control of Western Society (Complete)