Imperator Trump divi filius Augustus

Imperator Trump divi filius Augustus 1

De senaste veckorna har jag spenderat i antikens fantastiska värld och mina ledsagare har varit professor Hans-Friedrich Muller [1] och professor J. Rufus Fears [2,3]. Det man slås av när man lyssnar på historien om antikens män är – precis som BAP poängterar i sin lika fantastiska bok [4] – att nutiden helt saknar ledaren av den kalibern. Vi kan blicka tillbaka och finna både självupptagna och lögnaktiga megalomaner som Alkibiades och rättrådiga generaler som Lysandros men det de alla delade var att de var storslagna, storslagna på ett sätt som är antitesen till den faddhet och slätstrukenhet vi ser hos en Reinfeldt, Biden, Obama eller Lööf. Ska vi ha korrupta och dekadenta ledare så ge oss tamejfan åtminstone en Caligula och hans parhäst Incitatus, inte en småäcklig och hårsniffande senilpeodfil eller en statsminister som till synes kommit direkt från Samhall.

Det finns dock ett lysande undantag i detta stim av menlöshet, en man som väcker både bottenlöst hat och total hängivenhet, en karl som inte lämnar någon oberörd, som talar till folket och som försöker gå runt det korrupta systemet. Jag talar förstås om Trump.

Nej Trump är ingen Alexander, Augustus, eller ens en Alkibiades. Vår är inte en tid som kan producera sådana individer, men i en era som domineras av Bidens och Åkessonar så är han onekligen en jätte bland lilliputter och det kompakta motståndet som hela etablissemanget uppbringar mot honom visar med all tydlighet att han är ett genuint hot mot den rådande ordningen.

Så vad kommer Donaldus Trump Magnus nu ta sig till? Får man önska sig att han på ett eller annat sätt är mannen som verkligen kommer riva ner oligarkernas demokratiska potemkinkuliss och föra in västvärlden i en ny era? Någon genuin Imperator divi filius Augustus får vi inte men när det är uppenbart att demokratins era är över (ni trodde väl inte på allvar att vi nått historiens slut?) och kyklos [5] fortskrider (om än kanske inte i den ordning som Platon eller Polybios tänkte sig) så finns det utan tvekan värre kandidater till tronen än Trump. Storslagna människor behöver trots allt inte utsätta småfolket för sin tyranni, det är bara småsinta ledare som Stalin och Löfven som drivs till det av sin ängslighet.

Slutligen så kan jag bara säga att ju mer man lär sig om antikens värld ju mer förstår man varför man borde lära sig mer om antikens värld. Ibland behöver man komma bort från samtidens ynklighet, all sin präktiga teknik till trots.

  1. Hans-Friedrich Muller – The Pagan World
  2. J. Rufus Fears – Famous Greeks
  3. J. Rufus Fears – Famous Romans
  4. Bronze Age Pervert – Bronze Age Mindset
  5. Wikipedia – Kyklos