Muhammed och sodomiterna

Muhammed och sodomiterna 1

Vad har Muhammed gemensamt med sodomiter? Båda befinner sig i en tämligen varm omgivning i Dantes skildring av helvetet. Detta vill dock det holländska bokförlaget Blossom Books ändra på, de har nämligen knuffat ut Muhammed ut i kylan (vilket kanske är att föredra över att kräla fram med sina inälvor släpandes efter sig…) [1].

När ett förlag nu anser sig ha rätt att korrigera ett gammalt verk, inte vilket som helst heller utan en av den västerländska litteraturens stora verk, enligt nya normer så uppkommer dock en hel del frågor.

Varför låter de sodomiterna vara kvar där nere och våndas?

Hatar Blossom Books sodomiter?

Är deras nyutgåva av Dante ett ställningstagande i den stora debatten om sodomi?

Har vi egentligen att göra med puritanska holländska kalvinister som använder nyutgåvan för att propagera för en strikt kristen sexualmoral?

Men mest av allt så undrar jag varför helvetet inte är sprängfylld av Trumpförespråkare, klimatförnekare och andra vita män?

Ska man börja korrigera skriften så bör man ingalunda låta de moderna syndarna komma undan! Det är även högst problematiskt att gud figurerar i boken, gud och himmelen är inte särskilt inkluderande där regnbågesallianser och multikultur förespråkas, nej den smala vägen tillåter överhuvudtaget inte särskilt många av den liberala religionens trosföreställningar. Det enda riktiga vore om någon modern religiös företrädare får göra en fri tolkning av hela verket, varför inte anlita Greta och Kitimbwa Sabuni för att jobba på det?

  1. Muhammed utelämnas i ny översättning av Dantes komedi