Next Big Thing (och bästa texten från 2020)!

Next Big Thing (och bästa texten från 2020)! 1Vill man vara poetisk går det bra att komma med liknelser som att vi nu vänt blad och börjar ett nytt kapitel i mänsklighetens historia.
För mer prosaiska typer som undertecknad gäller helt andra förutsättningar. Stilla betraktar vi världen, pekar på svagheterna och meddelar omgivningen våra bistra sanningar.

Den första bistra sanningen år 2021 bibringar vi Annika Strandhäll, före detta statsråd och numera riksdagsledamot, som uttalade sig om medias bevakning av Morgan Johansson.
Enligt Annika skulle media ge attan i vad Morgan gör på sin fritid.
Till Annika får jag då meddela följande. Morgan är statsråd i Sveriges regering. Justitieminister, migrationsminister och ställföreträdande statsminister. Statsråden är ständigt i tjänst. Vardag som helgdag och oavsett om de köar utanför en köplada i Lund eller står i riksdagens talarstol och försöker slå blå dunster i ögonen på folk.
Det är en annan sak att Morgan Johansson inte gör så mycket nytta som statsråd och uppenbarligen, eftersom han ”glömt” köpa presenter till sina föräldrar, saknar planeringsförmåga och framförhållning. Statsråd är han. Fritid får han ha när han, förhoppningsvis så snart det är möjligt, avgår som statsråd.

Vem vet, kanske blir nästa stora sak att Morgan Johansson inser sina begränsningar och avgår som statsråd och börjar jobba med att sortera muttrar på Volvo Cars produktionslina i Göteborg? Det är knappast troligt. Däremot önskvärt!

I morgontidningen läser jag om en svensk lastbilstillverkare som jobbar på att få igång produktionen av el-lastbilar.
Om tio år ska hälften av deras lastbilar rulla på el. För en privat aktör kommer det nog inte vara ett problem att ordna lastbilarna och se till att hugande spekulanter har olika modeller att välja på. Målet är att den första modellen ska köras 25 mil på en laddning.
Problemet i Sverige är vem som ska tillhandahålla infrastrukturen för att kunna ladda fordonen. Vi talar inte bara om laddstationer. Någonstans ifrån ska ju elen komma också.
I akt och mening att framstå som världssamvete och föredöme för alla andra länder, av vilka de som skulle kunna göra någon som helst skillnad höggradigt struntar i vad en liten pluttig nordeuropeisk randstat tar sig för, lägger vi i rask takt ner kärnkraftsreaktorer som inte alls är väderberoende för sin kraftproduktion. Senast idag har Ringhals 1 lagts ned.

Vem vet, kanske blir nästa stora sak att Sveriges politiker hengrant, av jämställdhetsskäl får jag inte skriva mangrant, inser hur vansinnigt det är att lägga ner fullt fungerande kärnkraftverk och inte bygga nya och modernare reaktorer?
Det är önskvärt, men knappast troligt!

Kanske blir nästa stora sak att människor sätter sig ner och betraktar den förutvarande pandemin ur ett mer nyktert perspektiv?

Johan Norberg skriver en artikel i The Spectator och konstaterar bland annat att om dödligheten för covid-19 varit på samma nivå som spanska sjukan skulle antalet döda varit mellan 200-400 miljoner i världen. Inte 1,7 miljoner som nu. De flesta av dessa upp till 400 miljoner döda skulle varit mellan 15 till 35 år gamla!
I Sverige, senast jag tittade efter, var över nittio procent av de döda 70 år eller äldre. Att det är mest äldre som dör runtom i världen förklarar varför bara 88 miljoner människor enligt Världsbanken tryckts tillbaka till en extrem nivå av fattigdom.
Bara 88 miljoner säger då den uppmärksamme läsaren. Är inte 88 miljoner en betydande mängd människor? Rent faktiskt betyder det att vi nu ligger på 2017 års nivå. Det är med andra ord inte den katastrof man vill utmåla det som. Återhämtning kan ske till 2023.

Men eftersom folk har mage att ringa till Telias kundtjänst och skälla på människorna där för att företaget rullar ut 5G, och Telia för att slippa få sina master förstörda av uppretade konspirationsteoretiker inte anger deras positioner, är sannolikheten för att människor ska börja se nyktert på sakernas tillstånd lågt!

Nästa stora sak riskerar istället att bli en ännu värre viruspandemi. Något rejält otäckt!
Människor glömmer så lätt och förlitar sig hellre på att man ska kunna stampa vacciner ur marken när nästa smäll kommer. Inte ens folk som förväntas handlägga samhällets skydd och beredskap begriper att hålla sig på mattan och avstå globaliseringens fröjder, eller vad säger du Dan?
Sjukvård och beredskapslager anses vara osexigt och tråkigt. Hellre HBTQ-certifierad sjukvårdspersonal än tillräckligt antal med personal för att bemanna sjuksalarna, verkar vara politikernas paroll!

Något som verkligen kommer bli nästa stora sak är, med all sannolikhet, tjafset om munskydd under min dagliga pendling mellan två städer på västkusten.
Trots att man inte kommer behöva bära dem eftersom mitt transportmedel kräver platsbokning kommer de mer godhetsivrande, och munskyddsbeklädda, resenärerna att först titta snett på mig och sen (förhoppningsvis) börja argumentera.
Jag umgås försiktigt med tanken att i ett påhittad samtal i mobiltelefonen fråga den i andra änden helt frånvarande doktorn om det är ok att åka tåg med över 38,9 graders feber, andnöd och blodiga upphostningar. För att lugna oroliga läsare kan jag meddela att jag inte rör mig ur sängen om temperaturen överstiger 37,5!
Nästa stora sak blir kanske att er skribent döms till böter eller fängelse?
Fast mest troligt är väl att SJ drar in mitt årskort och förklarar mig avstängd på livstid!

En stor sak som kommer inträffa är att USA på ett eller annat sätt byter administration nu i januari. Förmodligen till mellanösterns stora sorg, får man väl tillägga.
Där Trump nöjde sig med att med relativt kirurgisk precision ha ihjäl misshagliga potentater, och i övrigt försöka minska det amerikanska engagemanget, kommer nog Biden och Harris köra på med full fart. Det ingår i de tillträdande demokraternas världsbild att USA ska vara något slags världspolis.
För övrigt: det är trevligare rent massmedialt att ha den amerikanska underklassen, som normalt tjänstgör som fotfolk i USA:s stridande krafter, att döda araber i fjärran länder än att ha den amerikanska medelklassen protesterande mot polisvåld på amerikanska gator.
Kanske var det Trumps största felkalkylering med USA FIRST? Nämligen att ständigt pågående konflikter utomlands håller den inhemska opinionen i schack!

Med all säkerhet kommer Biden och Harris upptäcka att deras stöd till (och från) den inhemska vänstern har varit rena draksådden.
Speciellt eftersom Trump lyckades med det som får sägas vara hans viktigaste uppdrag. Nämligen att ordna med en konservativ majoritet i högsta domstolen!
Nästa stora sak kommer definitivt bli konflikten mellan Biden/Harris och högsta domstolen, det går att uttala med säkerhet.
En majoritet av godhetsonanisterna kommer få sig en gruvlig lektion i hur det amerikanska systemet med en lagstiftande, en verkställande och en dömande makt balanserar varandra under den kommande presidentperioden!

Vi avslutar årets första analys av omvärldsläget med att kora Fri Debatts bästa artikel från 2020. Det faller på undertecknads lott att med stor möda välja och vraka bland alla bidrag som publicerats! Förutom den stora äran som utnämningen medför får man nöjet att, om jag någonsin träffars personen i verkliga livet livet, bli bjuden på en god bit mat av undertecknad.

Motiveringen för priset, som går till David Strömberg för hans artikel om Black Lifes Matter, är att texten utmanar, granskar och ifrågasätter på ett väl underbyggt sätt den allmänt rådande föreställningen om ett problematiskt samtidsfenomen, helt enligt de ideal som Fri Debatt vill stå för!