Öppet brev till Norska Nobelkommittén

Öppet brev till Norska Nobelkommittén 1                                                                                                                                                    Östersund 2019-10-08
Hej

Det börjar bli dags att utse vem som skall motta 2019 års upplaga av Nobels fredspris.

Utan att ha någon direkt möjlighet att påverka Ert beslut i någon som helst riktning vädjar jag till Er att åtminstone försöka stå emot det massiva trycket från populasen och media att tilldela det Greta Thunbergs organisation Fridays For Future.

Ni har tidigare s.a.s. skjutit från höften och tilldelat priset till tveksamma klimataktörer. Jag tänker givetvis på 2007 års pris till Al Gore och FN:s Klimatpanel. Om man fick tro Al Gore, vilket ingen vid sina sunda vätskor gör, vore polarisarna redan smälta och mänskligheten mer eller mindre utplånad.

Utan att lägga någon specifik skuld på Greta Thunberg (hon är endast 16 år gammal) kan jag konstatera att hennes främsta bidrag till till ett eventuellt fredsarbete, förutom att vuxna i hennes närhet cyniskt utnyttjar henne för att kompensera sina egna tillkortakommanden, helt enkelt är att ha skolkat från skolan.

Om det nu är så att vi önskar en fredligare värld borde vi istället uppmuntra barn som har möjlighet till det att till varje pris prioritera sin utbildning framför allt annat! Ni tilldelade ju Malala Yousafzai 2014 års pris, tillsammans med barnrättsaktivisten Kailash Satyarthi, för hennes utbildningsaktivism.

Som bekant sköts hon av talibaner eftersom hon vägrat hörsamma deras krav på att flickor inte var tillåtna att utbilda sig. Där kan man tala om en i alla delar värdig mottagare av Nobels fredspris. Att överleva ett brutalt mordförsök för att man envist hävdar sin rätt till kunskap, och ändå fortsätta sin kamp för flickors och kvinnors rätt till skolgång och utbildning slår alla gånger s.k. klimatstrejker utanför Sveriges riksdag och segelfärder över Atlantiska Oceanen.

Ert beslut om vem som ska föräras 2019 års fredspris innebär ett betydande ansvar för vilken framtid vi stakar ut för vår planet. Är det känslomässigt styrd och gapig aktivism som ska leda oss in i framtiden? Eller ska vi låta förnuft och eftertanke styra oss?

Jag, och många svenskar med mig, önskar att Ni inte låter Er påverkas av vad som är trendigt just nu. Värna förnuft framför känsla, utbildning framför pöbelaktivism och eftertanke hellre än hysteri.

Tilldela inte 2019 år fredspris till Greta Thunberg och organisationen Fridays For Future!

 

Med hälsningar från Sverige!

Magnus Jönsson