President Biden

President Biden 1

Dagens gästskribent är Emil Spets, KLP.

President Bidens tid som president har påmint USA och resten av världen om vilken svag ledare han faktiskt är.

Ett fortgående corona-haveri, ett fullständigt dåraktigt pengatryckande som skapat skyhög inflation och en katastrof vid den södra gränsen. Vicepresident Harris har fått flera viktiga ansvarsområden av Biden, bl.a. just den södra gränsen. Hennes prestation är dock så illa att många redan börjar kalla henne för den sämsta vicepresidenten någonsin.

Ingenstans har hon och Biden misslyckats så kapitalt som vid den södra gränsen. Miljoner människor från världens alla hörn söker sig till gränsen i denna stund och över en miljon illegala invandrare har redan hunnit ta sig in i USA under Bidens hittills korta tid som president.

Det är svårt att klandra dessa människor då Biden har anammat extremvänsterns idé om öppna gränser samt att inget görs för att stoppa denna historiska illegala massinvandring. Det Demokraterna istället väljer att göra är att försöka ändra vallagar så att icke-medborgare och personer utan id-handlingar har rätt att rösta i amerikanska val.

Det mest bedrövliga och pinsamma under Bidens mandatperiod är ändå flykten från Afghanistan. Istället för att följa President Trumps avtal med talibanerna om ett ordnat tillbakadragande flydde man istället hals över huvud utan att få med sig alla människor som skulle evakueras och dessutom lämnades krigsmateriel för hisnande 85 miljarder dollar kvar. En bättre start på maktskiftet kunde talibanerna knappast ha kunnat hoppas på.

Detta totala fiasko på världsscenen symboliseras väl av de kaotiska scenerna när folk jagade och tillslut föll av sista amerikanska planet från Afghanistan. Denna skarpa kontrast mot President Trumps handfasta och skickliga utrikespolitik är en inbjudan till länder som Ryssland, Kina, Nordkorea och Iran att börja ta för sig, något de självfallet inte tvekar över att göra när de ser det otroligt svaga ledarskap USA idag har.

Ryssland kommer högst troligt att invadera Ukraina och tillslut annektera den östra delen av landet. Det är även möjligt att Putin också bestämmer sig för att tillslut inkorporera Belarus i det ”Nya Sovjet”. Vad Belarus president Aleksandr Lukasjenko tycker om detta har nog föga betydelse.

När Kina ser vad Ryssland kommer undan med kommer de slå slag i saken och införliva Taiwan i ”Greater China” – dock inte förrän deras propaganda-OS är över. Det vore inte heller otroligt om de därefter tar fullständig kontroll över Hong Kong och Macao. Precis som Ryssland vill Kina återupprätta någon form av svunnen tid och det är också något de vågar göra när USA visar upp ett ytterst svagt ledarskap i kombination med alla problem och splittringar som präglar USA av idag.

Att Nordkorea har börjat skjuta missiler och robotar igen är knappast någon slump, de saknar helt enkelt respekt för Biden. Det farligaste vore dock om Iran ”tillåts” och lyckas bygga och utveckla sitt kärnvapenprogram. Då är det snarare inte en fråga om utan när det blir krig mellan Iran och Israel – då två kärnvapenländer. För att inte tala om iranska kärnvapen som kommer komma på villovägar och i händerna på islamistiska terrororganisationer.

Det är långt kvar innan USA får en ny president och ett bättre styre, alldeles för lång tid. Förhoppningsvis vinner Republikanerna majoritet i både Representanthuset och Senaten vid mellanårsvalet i höst. Då kommer de kunna stoppa en del av Bidens påhitt åtminstone. Vad som händer efter Bidens mandatperiod är intressant. President Trump lär lyckas med bedriften att vinna sitt tredje presidentval på raken. Oavsett hur det går så kommer världen se väldigt annorlunda ut vid nästa presidentval 2024.