Smedjan och sommarlovet

Smedjan och sommarlovet 1

Ibland läser jag artiklar som lämnar mig mållös, det sker inte så ofta eftersom jag som regel inte tar del av medströmsmedia men ibland slinker något uppseendeväckande anstötligt igenom ändå. Det skedde igår när jag läste Emmanuel Örtengrens vädjan om att barn bör frihetsberövas under en ännu större del av året [1]. Vad är hans motivering till detta obscena förslag? Jo det är att barn till välutbildade föräldrar faktiskt lyckas tillskansa sig kunskap under sin lediga tid, något barn från knaprare förhållanden inte verkar klara av. Lösningen på denna orättvisa är att krympa ner sommarlovet så att de där rackarns duktiga barnen inte lär sig något, annars försvårar det för ”klassresor”.

Det är en ohyggligt cynisk artikel, duktiga barn ska offras för att mindre duktiga ska kunna ta sig fram, barn som har engagerade föräldrar ska straffas därför att andra barn har förslappade föräldrar. Klassresor ska framtvingas med hjälp av social ingenjörskonst. Jag hade inte regerat om det hade varit en artikel publicerad av SSU men av Smedjan, den förment libertarianska tankesmedja? Visst har Smedjan haft en fin utveckling under Blanche Jarn och Lars Anders Johansson — ibland får man till och med lite reaktionära vibbar som i intervjun med Amir Sariaslan [2] — men det verkar sannerligen som att det ännu finns en vänsterliberal eller två som står och lurar bakom städet.

Det absolut mest stötande med det hela är givetvis att vilken tänkande människa som helst inser att skolan står ivägen för lärandet, skolan är blott ett enormt tidsslöseri skapade med det främsta syfte att fostra lydiga soldater (nuförtiden lydiga konsumenter) och frigöra hälften av befolkningen så att staten får en större flock skatteboskap att mjölka. En förälder som inte löneslavar utan istället skolar sina barn på egen hand är trots allt totalt värdelös för staten — eller låt mig korrigera — en sådan förälder är inte bara värdelös utan rent ut sagt destruktiv då barnet i en sådan situation riskerar att gå miste om en massa indoktrinering.

Nej sommarlovet ska definitivt inte kortas ner, och absolut inte på grund av att det långa sommarlovet försvårar för ”klassresor”, klassresor ska inte vara lätt, det är en feature, inte en bug. Det enda som bör göras är att riva upp skolplikten och sedan kan föräldrar, barn och skolor gör upp om lov på egen hand.

  1. Långa sommarlov bromsar klassresor
  2. 65: Amir Sariaslan