Tillståndet i Riket, februari 2021

Tillståndet i Riket, februari 2021 1Tillståndet i den lilla randstaten i norra Europas utkant, konungariket Sverige, synes gott för dem som uppbär olika chefspositioner i myndigheter och förvaltningar.
Politikerna verkar sakna verklighetskontakt och svävar högt däruppe i det blå, dem kan vi för tillfället bortse ifrån.

För hennen på gatan, vi säger att lätt insedda skäl inte mannen på gatan längre, framstår det kanske lite udda att FOHM:s generaldirektör inte följer sin myndighets egna råd om munskydd i kollektivtrafiken.
Det beror självklart på att vi enkla och robusta typer som betalar generaldirektörens lön inte riktigt begriper att karln är byggd av ett särskilt segt virke.
Johan Carlson själv menar att det är genant. Han tänkte helt enkelt inte på att tiden var sådan.
Av reportaget framgår inte riktigt om det gällde de pandemiska tiderna i allmänhet eller om det var det specifika klockslaget för när FOHM rekommenderar munskydd på i kollektivtrafiken. Att generaldirektören för den myndighet som är satt att ansvara för smittans bekämpande inte har koll på tiderna i allmänhet och klockslag i synnerhet är vad politiker kallar bekymmersamt.
Sannolikt ser både generaldirektören och hans chefer i regeringen fram mot pensioneringen den sista oktober 2021, en händelse som för alla inblandade parter kan betecknas som lyckosam.

En annan generaldirektör som varit i hetluften, inte bara på kanarieholmarna, är den numera från MSB avpolletterade Dan Eliasson.
Fri Debatts redaktion konstaterar att han 2018 önskade sitta på den posten tills det blev pensionsdags.
Nu blev det inte så. Vilken tur att hans förordnande som GD precis innan förlängts. Därmed kunde han omplaceras till den berömda elefantkyrkogården på regeringskansliet istället för att kastas ut i kylan och nödgas skriva sina memoarer för att få ihop till brödfödan.
Visserligen skulle han väl klarat sig en kortare tid på den massiva semesterersättningen han kunde kräva ut, nästan 900 000 kronor. Förr eller senare, flygstolar till Kanarieöarna är inte gratis, skulle han dock tvingats sätta på pränt vad han upplevt under åren!

Som väntat har det blivit komplicerat med vaccineringen mot dödsmördarsmittan.
I min egen lilla håla på västkusten, Halmstad, vaccinerades förvaltningschef, enhetschefer och medicinskt ansvariga på hemvårdsförvaltningen. Skälet som angavs var att de fick doser som var över och annars skulle kasseras.

Problemet här är att resonemanget svårligen stämmer med verkligheten. Hemvårdsförvaltningen ligger granne med äldreboendet där det överblivna doserna fanns tillgängliga, det är sant. Men i samma område, samma gata faktiskt, finns också två gruppbostäder med personal som skulle kunnat ringas in för vaccinering.
Till stort förtret för chefsgarnityret på hemvårdsförvaltningen har också kommunerna och Region Halland tagit fram en gemensam rutin för hur vaccinering skall gå till.
Enligt den får inga doser kasseras. Direktivet är vidare att om doser blir över skall man kontakta personer ”i samma eller högre prioriteringsgrupp” enligt en angiven prioriteringsordning. Anvisningarna avslutas med meningen ”Vaccination inom lägre grupper än där vaccinationsinsatsen huvudsakligen pågår ska normalt inte ske”.
Det är kanske onödigt att påpeka saken. Men att pappersvändarna på hemvårdsförvaltningen skulle vara särskilt prioriterade är inte fallet.

En minst sagt penibel situation har alltså uppstått. Ordförande för kommunalarbetarförbundet i Halmstad är upprörd och förbannad å sina medlemmars vägnar.
Han anser, helt riktigt, att varken förvaltningschef, enhetschefer eller medicinskt ansvariga som inte behöver framhärda arbetsdagen i skyddsutrustning har samma behov av vaccinering som de av hans medlemmar som står på golvet och sliter. Givetvis iklädda skyddsutrustning.

Om det är någon tröst för kommunalarbetarna i Halmstad vet jag inte, men faktum är att det blivit lite av en sport för kommunala chefer runt om i Sverige att fatta exekutiva beslut om att de själva ska vaccineras. Vilket säger en hel del om vilka kommunala chefer vi har runt om i Sverige. Man förleds nästan att tro att andra saker än kompetens varit avgörande för deras tillsättande.

En icke virusrelaterad händelse är att Olof Palmepriset tilldelats organisationen BLM.
Redaktionen på Fri Debatt vill passa på tillfället att konstatera att förkortningen INTE står för Burning Looting Maniacs, även om det kanske faller sig som mest naturligt efter året som gått. Det ska istället uttydas Black Lives Matter.
I Sverige har organisationen gjort sig mest känd för att tvinga poliser ned på knä för att visa solidaritet med rörelsen. Man kan alltså konstatera att polisen i Sverige befinner sig i andra änden av den skala av polisvåld som fick några kvinnor att starta BLM. Nämligen den del där många amerikanska poliser står.
För säkerhets skull är BLM också föreslagna till Nobels fredspris. Det är är Petter Eide, ledamot i stortinget för Sosialistisk Venstreparti, som ”letat i sitt bakhuvud” och tänkt på BLM. Enligt Aftonbladet säger han ”Det är en enormt viktigt global rörelse som jag har blivit väldigt tagen av…”.

En hel del småföretagare med butiker i USA har nog också, minst sagt, blivit tagna av BLM:s protester. En del människor blev bevisligen tagna av daga. För övrigt är det märkligt att karln behövt leta i sitt bakhuvud för att hitta BLM, mediatäckningen har minst sagt varit betydande.
En tröst med nomineringen är givetvis att den bevisar att även Norge har sin beskärda del av förvirrade och godhetsivrande socialister i parlamentet. Oljepengar och riklig diet av torsk är alltså per definition inte saliggörande för intelligens och bildningsförmåga!

Som avslutning kan vi konstatera att köpcentrumspringaren Morgan Johansson än en gång slant till på Twitter, att ett val närmar sig är ingen ursäkt!
”Hittills har det varit SD-linjen som gällt för Ulf Kristersson (M). Det återstår att se om det förändras nu, när alla kan se vad som händer när man ger makten åt extremhögern.” (10 januari 2021)
Mycket kan ju kalla SD, men extremhöger? Vi som verkligen intar en extrem högerposition i den svenska sörjan av jämställdhetssocialism konstaterar att SD är ungefär som SocialDemokraterna var på 1940-talet.
Om vi tänker oss den politiska skalan som så att vänstern i grund och botten önskar en stark stat, medans högern vill ha mycket personlig frihet så kanske bilden klarnar till och med för Morgan ”julklappen” Johansson.

Tillståndet i Riket när vi närmar oss februari 2021 är således att betrakta som lätt kaosartat. För att spä på eländet kommer sannolikt befolkningen i Sverige uppmanas boka tid för vaccinering mot dödsmördarviruset på 1177.se. Det ska bli intressant att följa när majoriteten av 5,6 miljoner människor samfällt kraschar den hemsidan. Om de höga vederbörande får som det vill kommer det nämligen krävas intyg på vaccinering för att röra sig fritt över gränserna i Europa. Fast helst av allt skulle nog svenska regeringen vilja ha inrikes vaccinationspass också. Det skulle hålla röstboskapet i schack!

Välkommen säger vi till februari 2021. På frågan om landet kan bli vansinnigare än vad det redan är svarar vi, med spänd röst, vänta bara…