Tillståndet i Riket, februari 2022

Tillståndet i Riket, februari 2022 1

Som vanligt tar Fri Debatt pulsen på tillståndet i vår nordeuropeiska randstat, häng med!

Folket har under januari månad varit olydigt och protesterat mot covid-pass. Såväl SÄPO som andra förstå-sig-påare gick ut och varnade för att ”högerextrema” skulle sätta in en propagandastöt under demonstrationerna och förvirra de redan förvirrade konspirationsteoretikerna, vilket vi som inte går på tjafset kallas, till att bli rena rama mobben.

Sannolikt såg man framför sig hur demonstranterna, under det att de plockade fram facklor och högafflar, vek av från den utstakade vägen och gav sig av mot ”statministerns” residens, riksdagen och departement för att utkräva omedelbar rättning i ledet av de folkvalda och deras tjänstemän.
SÄPO har sedermera försökt dementera att man varnat för detta. Tyvärr ligger bevisen kvar ute på det mäktiga internätet till allmänt beskådande. Det ska med andra ord vara fan att bedriva statskyddande verksamhet i dessa tider av relativ informationsfrihet!

Som bekant lös allting sådant med sin frånvaro. På sin höjd blev den del av befolkningen som bespetsat sig (oavsiktlig humor!) på ytterligare besprutning de som led mest under demonstrationen i Stockholm. Polismyndigheterna hade nämligen bett klinikerna att ställa in verksamheten eftersom det skulle vara så mycket folk i rörelse.

I demonstrationståget var mycket riktigt en bekant neonazistisk organisation representerad. Frågan om just de kan kallas särskilt ”högerextrema” är dock högst relevant att ställa. Att de har extrema åsikter gällande många frågor är en sak, men högerextrema i den meningen att de skulle vara särskilt mycket för individuell frihet är det svårt att påstå att de är. Jag och många med mig skulle snarare vilja påstå att de i det fallet ligger närmare sina gamla trätobröder kommunisterna.

Någon speciell uppsving av högerextrema åsikter är det också svårt att finna efter att demonstrationen mot vaccinpass avslutats i Stockholm. Saken är nämligen den att motståndarna mot covid-pass med stor sannolikhet är som folk är mest. Nämligen vanliga människor som inte särskilt tycker att statsmakterna har med deras hälsa att göra ett endaste dugg.
Enligt statsmakterna utgör sådana människor en farlig skara fritänkare som man gör bäst att skrämma till lydnad. Visserligen kan man tillåta att människor till en del exercerar sitt omdöme. Men någon måtta får det vara, framför allt om nu sagda statsmakter målat in sig i ett hörn med berättelsen om att civilisationens undergång är nära. Då får det vara nog med fritänkandet!

Fru statministerinnan Andersson kan trots allt vara glad över att hon till skillnad från sin kanadensiska motsvarighet slipper uppretade långtradarchaufförer som drar land och rike kring och ställer till förtretligheter!

Fru statsministerinnan Andersson har för övrigt andra saker att bry sig om. Självklart är SÄPO inblandade här också. I Sverige är det nämligen så, tydligen, att den för statsledningen ansvariga skyddsfunktionen hos SÄPO inte i särskild utsträckning bryr sig om vilka som städar hemma hos den centrala statsledningen. Vilket förklarar ett och annat.
Man kan visserligen ha många synpunkter på vår centrala statsledning och deras göranden och låtanden. Men av ren självbevarelsedrift tycker de flesta av oss att de skulle ha ett fullgott livvaktsskydd. I vilket det givetvis ingår att man har en i princip 100-pocentig kontroll över vilka som rör sig i deras närhet.
Om inte skyddsobjektet trivs med denna tingens ordning får väl detsamma söka sig en annan sysselsättning här i livet som passar deras önskemål bättre.

Särskilt förvånad över att det fungerar som det gör kan jag dock inte påstå att jag är. Själva statschefens fru, drottning Silvia, förklarade i en intervju rörande kungafamiljens gågna år hur en ”snäll granne” handlat åt dem under det att kungaparet satt i karantän för dödsmördarsmittan. Vilket på ett bra sätt illustrerar den nivå av säkerhetstänkande man håller sig med kring konungahuset.
Jag kan väl passa på att konstatera ett pinsamt faktum för en man med mina politiska åsikter. Jag är en notorisk republikan i själ och hjärta. Trots det är det min bestämda åsikt att vår nuvarande statschef, och hans efterföljare om vi nu tvunget ska ha konungar och drottningar att leda landet, helt nödvändigt ska beredas det bästa skyddet och den mest utmärka servicen som kan frambringas för att rätt kunna sköta sina plikter.

Arbetslöshetsstatistiken har också korrigerats i rätt riktning under januari månad. Före detta ”statsministern” Löfven har beslutat sig för att starta ett korståg mot barnarbete. Vi tackar vår lyckliga stjärna för att det blev just den saken och inte något internationellt medlaruppdrag eller annat betungande. Konsekvenserna av hans ansträngningar kan nu hållas på en rimlig nivå.
Jag är dock fortfarande av den bestämda uppfattningen att han bör belönas med en ambassadörspost på Påskön eller Falklandsöarna. Vi får klart hysta upp en slant till invånarna därstädes för att ta emot honom, men det kan det vara värt!

Vi avslutar med de fortsatt positiva beskeden kring MP och L. Båda partierna riskerar att gruvligen åka på tafsen i höstens val. Om det kan man säga att gud hör bön.
Själv är jag obotlig optimist och ser framtiden an med tillförsikt!