Tillståndet i Riket januari 2020

Tillståndet i Riket januari 2020 1
För Socialdemokraterna, fordom ett s.k. arbetarparti, blev december 2019 spiken i kistan. Stora stygga vargen, Sverigedemokraterna, börjar nafsa den alltmer vilsna skocken får allvarligt i bakhasorna!

Inte heller Moderaterna har någon anledning att jubla. I SvD/Sifos decembermätning fick M 7 procentenheter lägre än SD! Sist Moderaterna kom på tredje plats i en opinionsmätning var när Torbjörn Fälldin var partiledare för Centern. I dagens alltmer digitala och snabbt snurrande värld är det ekvivalent med forntiden.

Som bekant har även KD med EBT i spetsen sjunkit som en sten efter att det precis före EU-valet framkom att Lars Adaktusson röstat emot i abortfrågor vid 22 tillfällen i EU-parlamentet. Eller mer precist, att Lars Adaktusson vid 22 tillfällen i EU-parlamentet röstat precis så som partiets s.k. kärnväljare förväntar sig att han ska göra.

Det ska, med andra ord, fan vara parlamentariker för KD eftersom väljarna inte förstår vad begreppet värdekonservatism innebär!

För den statistiskt intresserade kan vidare meddelas att det populära programmet Kalle Anka på julafton i december 2019 fick vidkännas ett massivt ras i tittarsiffrorna. Det tappade över 400 000 tittare mot 2018! Kommer detta faktum att kopplas ihop med statistiken för de senaste årens bidragsmigration till vår lilla nordeuropeiska randstat? Eller väljer SD, vare sig det är fråga om SverigeDemokrater eller SocialDemokrater, att undvika denna heta potatis i kampen om de arbetande massornas gunst?

I december månad deltog Sverige givetvis på toppmötet rörande klimatet som avhölls i Barcelona. Stor dramatik utbröt redan före mötet då allas vår egen profet, GT, befann sig på fel sida om Atlantiska Oceanen. Vilken tur att man fick tag på en båt och en skeppare, den senare fick dock flygas in, för att transportera vår egen guldklimp över pölen till mötet.

Även regeringens egna miljöalibi, Isabella Lövin, fanns på plats för att skälla ut USA och känna av den dåliga stämningen. Hysteriskt roligt blev det när hela apparaten ”körde fast” och ”förhandlarna laddade för en lång natt” (SvD 2019-12-13). Givetvis saknades inte formuleringen ”Varje ord vägs på guldvåg…”. Nyhetsrapporteringen blev surrealistisk när deltagarna inte förstod vad talarna pratade om eller vilka förslag de egentligen röstade om.

Synd att inte utrotningsrebellerna, eller Extinction rebellion som dom föredrar att kalla sig, gjorde mer väsen av sig och rättade upp situationen med ett hastigt och slumpmässigt tillsatt medborgarråd. Eller kanske skulle en vågad direktaktion med illitterata medelklassfjantar som spelade döda i sessionssalen varit bättre? Att spela död (eller Allan, välj själv) på Nordstan i Göteborg är dock alla gånger lättare och mer riskfritt än i en konferensanläggning i Barcelona.

I Sverige, den lilla europeiska randstat med fyra årstider som vi bebor, vilar dock inga halta löss.

I detta nu, när detta skrivs, meddelas att Ringhals 2 tagits ur drift. Detta sker alltså samtidigt som växande städer, elektrifiering i samhället och nya industrier har gjort att delar av landet nu riskerar elbrist. Åtminstone enligt den ansvariga myndigheten Svenska kraftnät, som sagt nej till att öka nätkapaciteten på flera håll. Och det är klart, varför öka nätkapaciteten när vi inget har att fylla nätet med?

Jag hoppas rikets ledning har införskaffat tillräckligt med dieseldrivna nödaggregat, Isabella Lövins man har kanske kontakter så billig fuldiesel i tillräckliga mängder kan inhandlas, för att åtminstone nödtorftigt kunna handlägga rikets affärer när strömavbrotten blir återkommande i framtiden. Kanske får mezzosopranen Malena Ernman i framtiden ställa in sig på helt akustiska konserter avhållna endast under dygnets ljusa timmar? Visserligen är kulturyttringar såsom skönsång av yttersta vikt för att orka stå ut i den svenska jämmerdalen. Men med nuvarande energipolitiska inriktning lär vi få prioritera hårt när det kommer till elanvändningen.

Allt är dock inte nattsvart i konungariket Sverige.  SvD Näringsliv rapporterar att LO fortsätter tappa medlemmar, närmare 9000 räknar man med på helårsbasis. Störst är nedgången för IF Metall, trots att den gamle kämpen Löfven en gång var ordförande för förbundet. Annars är det bara Byggnads och Kommunal som inte minskar i antal.

I samma tidning, den av socialism anstrukna SvD, finns ett reportage om svensk narkotikapolitik. Hanif Bali, svensk politiks egen gossen Ruda gör följande tänkvärda uttalande ”I statliga offentliga utredningar är det på sin höjd killgissningar om hur många kilo cannabis som konsumeras varje år. Vi pratar inte om det här på ett seriöst sätt. Knark är bajs, och där slutar debatten.”  Med sådana politiker kan till och med jag känna något litet tillförsikt inför framtiden, allt hopp är inte ute. Det finns vettiga socialister i svensk politik!

Om något dygn kan vi summera huruvida polis, ambulans och brandkår fick ett lugnt nyår eller inte. Förhoppningsvis, men bara förhoppningsvis, hoppas jag att de socialt utsatta/missanpassade ungdomar (eftersom all kriminalitet beror på att man är socialt utsatt, det har statsministern förkunnat) lyckats avhålla sig från att beskjuta folk som vill hjälpa dem med raketer. Har vi riktig tur kanske dom slutar skjuta med handeldvapen och kasta granater också!

Er övriga önskar jag ett gott slut och ett riktigt gott nytt år!