Tillståndet i Riket, juli 2023!

Tillståndet i Riket, juli 2023! 1

Det är bråda sommardagar för hr statsminister Kristersson!

Knappt är det demokratiska samtalet i Almedalen avklarat innan han far som ett rött streck över atlantiska oceanen för att träffa Biden och hålla samtal om Nato-medlemskap, efter det tillbaka och byta resväska i Sagerska innan ett skutt över Östersjön tar honom till förnedringen i Vilnius.

Vid Nato-toppmötet i Vilnius är nämligen risken, eller som jag ser det: möjligheten, till ett rungande nej för ett svenskt inträde i Nato relativt stor.
Ungern skramlade visserligen på med att ställa in sina parlamentarikers sommarledighet men var tydligen inte redo att fatta beslut om Sveriges eventuella medlemskap. Här i Sverige kunde inte polisen fortsätta med sina grundlagsvidriga beslut att förbjuda förbränning av papper och trycksvärta varför Turkiet surnade till ytterligare.

Vi undrar därför alla vilka ess som Biden har att dra upp ur rockärmen? Ska han erbjuda Sverige att bli USA:s 51 delstat eller dess 6 territorium?
Utställs möjligen underhandslöften om att Sverige kommer få hjälp ändå om det osannolika skulle inträffa att Putte skulle skicka ett knappt motoriserat kompani att terrorisera Gotland? Kommer Uffe få med sig en låda taktiska kärnvapen med sig hem på regeringsplanet?
Så många frågor, så få svar!

Det demokratiska samtalet på Gotland gick för övrigt de flesta förbi. Den som jobbar heltid har ingen möjlighet att lyssna och sommarlediga vill inte förstöra sin semester. Konceptet med halvdagar för partierna gör allting upphackat och hastigt.
Ingen vettig människa som inte får betalt för att närvara eller kan fakturera sin närvaro, alternativt kapitalisera på eländet på något annat sätt, orkar lyssna med annat än ett halvt öra.

Jag tyckte som vanligt att Vänsterpartiet var bäst med sitt förslag om att förstatliga allting som har med tåg att göra. Nooshi räds inte att vara ideologiskt stenhård, med solsken i blick och rosiga kinder önskar hon sänka biljettpriserna med 20 procent och lovar guld och gröna skogar bara staten får ansvaret.
Där kan vi snacka om ideologisk stringens och total avsaknad av markkontakt, av historien har hon ingenting lärt och förstått!

Problemet med den yttersta vänsterns argumentation är givetvis att man åtminstone delvis kan ge dem rätt. Nyliberala påfund med en hårt reglerad marknadsutsättning som i stort finansieras av skattepengar är ingen bra metod, det är tvärtom naturvidrigt.
Den enda rätta vägen, om vi nu kan vara överens om att staten har något existensberättigande alls, är att medborgarna kommer överens om en del gemensamma spelregler att förhålla sig till. Politikerna administrerar sedan systemet, men kostnaderna ska inte betalas över skattesedeln. Då slipper vi dagens överbudspolitik där exempelvis Nooshi anser att allt kan lösas genom förstatligande och skruvande på skattekranarna.

Sverige är också på andra sätt ett märkligt land. I och med omvärldsläget som sådant och Nato-ansökan har försvarsmakten lite yrvaket noterat behovet av övad personal. Överbefälhavaren har insett att livet består av mer än värdegrundsanalyser och Pride-parader!
När man planerat har en viktig detalj glömts bort, man saknar kängor och regnkläder! Så borta i drömmarna om att ingå i Nato och ha tillgång till allsköns supervapen har man varit att ingen skickats ut för att inventera tillgången av detta att man tvingats ställa in repetitionsövningar till hösten.

För oss som inser att stridsvärdet sjunker betänkligt hos dem som tvingas gå barfota och genomblöta, eller inte ens kan övas i den ädla konsten att hålla inne med elden tills man ser det vita i fiendens ögon, är detta ett pinsamt faktum.
Vi kan konstatera att det går illa för en försvarsmakt som låter sig förblindas av politikers fagra tal om fred i vår tid!

I övrigt rullar Sverige på ungefär som förväntat. Det skjuts och bombas, några knivskärningar och en hel våldtäkter hinns också med. Vi hoppas och ber för att förra årets brutala övergrepp på en ung flicka, som lämnade henne handikappad för livet, inte återupprepas.
Svenska valhenskåren gör nya bottennapp genom att ge före detta statsministerinnan Andersson toppförtroende.
Det rullar alltså på som vanligt. Man kan påstå att moderniteten långsamt men säkert tar kål på oss och än är det en bra bit kvar av sommaren 2023.
Vad som komma skall är inte gott att veta!