Val i Elefantölens land

Val i Elefantölens land 1

Utan att vara särskilt konspirationsteoretiskt lagd misstänker jag att många vänsterdebattörer redan har sin åsikt klar om resultatet i dagens folketingsval i elefantölens land. Det kommer givetvis heta att valmanskåren gjorde fel.

Dansk folkeparti blev för fyra år sedan näst största parti i valet. Det har dock varit en kraft att räkna med sedan länge i dansk politik. Bara sex år efter sitt bildande blev det stödparti till en borgerlig regering med Venstre och Konservativa.

Men viktigast är att Dansk folkeparti ägt debatten.

Dom har talat om danskhet. Om slöja i det offentliga rummet och fläskkött i skolorna. Hela värderingsdebatten rörde sig högerut och Dansk folkeparti snodde väljare från framförallt Socialdemokraterna.

Dom etablerade partierna följde efter och plötsligt har inte Dansk folkeparti ensamrätt på invandringsfrågan.

Som ett resultat av detta har två nya, extremare partier, dykt upp på högerkanten.

Nya borgerlige med skarp islamkritik och borgerlig ekonomisk politik, samt Stram kurs med advokaten och koranbrännaren Rasmus Paludan. Enligt prognoserna riskerar Dansk folkeparti att halveras vid dagens val. Låt vara att en del av deras väljare går över till Socialdemokraterna, ett parti som nu stramat till invandringspolitiken. En stor del kommer välja dom extremare alternativen då Dansk folkeparti betraktas som syltryggar.

Sålunda rena julafton mitt i sommaren för en bekymrad vänster. Knivarna slipas på en hel del ledarredaktioner i detta nu!

Också är Svea Rike är situationen knepig. KD går ju som en raket i opinionen. Aftonbladets ledarredaktion intervjuar Sven-Eric Liedman, professor emeritus i idé och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet. Han säger, helt riktigt, ”Jag ser konservatismen som en reaktion, den kanaliserar ett missnöje med tiden”.

Nästan var fjärde LO-medlem, 24 procent, röstade på SD i riksdagsvalet 2018. Proletariatet beter sig inte som eliten önskar. Detta trots att Socialdemokraterna anställt en gammal svetsare som partichef!

Inte heller i elefantölens land, där ”hygge” och röd varmkorv lockar svenskar att resa över sundet, gör sig väljarna omaket att välja rätt.
Det ska, med andra ord, fan vara politiker. Dom får nog se sig om efter en annan väljarkår om det någon gång ska bli rätt!