Var Glad!

Var Glad! 1Eftersom det uppenbarligen är så att svensken under de rådande omständigheterna behöver hållas på gott humör presenterar vissa kvällstidningar så kallade positiva nyheter. Fri Debatt drar givetvis sitt strå till stacken i akt och mening att skicka uppmuntrande signaler till det under press satta samhället, såväl det ordinära som det civila!

Nu behöver ju inte positiva saker med nödvändighet vara lika med bra saker. Ett positivt svar på exempelvis ett prov för covida-19 är ju sannolikt en ganska negativ upplevelse för den som får det. När denna randanmärkning är avklarad hoppar vi över till det roliga!

Som tur är, kan vi konstatera, har vår lilla nordeuropeiska randstats regering, med den älskade ledaren Löfven i spetsen, börjat darra på manschetten angående lagrådsremissen gällande de ökande befogenheter som de röd-grön-blåa önskade tillskansa sig i akt och mening att lösa den just nu pågående situationen.
Det är alltid något, som gumman inte riktigt sa när hon klippte grisen!

I tidningen Nature kan den intresserade läsa: ”Working around the clock, scientists at the Broad Institute of MIT and Harvard in Cambridge, Massachusetts can run about 2,000 COVID-19 tests per day. In places where testing is still scarce — which is to say much of the world — similar efforts can provide vital relief to public-health systems stretched to their limits. As they shutter their labs indefinitely, tens of thousands of scientists are volunteering to help the pandemic relief efforts in any way they can.”

Initiativ för att hjälpa forskare som behöver hjälp och forskare som vill hjälpa till har tagits.

Som en liten notis konstateras att Frankrike under lördagen släppte 6 miljoner (!) munskydd från svenska Mölnlyckes lager i Lyon till resten av EU. Det går bra att läsa om den meningen igen för den som tyckte det lät konstigt. Men saken är den att franska staten belade munskydden med exportförbud den 5 mars. Där har de sedan dess legat till ingen nytta för länder som Italien och Spanien som, tycker man, har haft ett visst behov av dem. Vilken tur att den fria rörligheten fungerar trots att alla inblandade länder är medlemmar av EU!

Eftersom hela världen lider svårt av idrotts-abstinens tyckte belgarna att det fick vara nog med inställda arrangemang! Du kan möjligen ta ifrån dem deras möjligheter att inmundiga pomfrittes och musslor på kvatershaket, men ställer du in cykelloppet Flandern runt börjar det knorras för mycket i stugorna! Sagt och gjort, i dag avgörs loppet virtuellt genom att utrusta deltagarnas hemmavarande träningscyklar med den aktuella banprofilen. Cykelvärldens superlöfte Remco Evenepoel, som begår sin klassikerdebut i loppet rapporterar: ”Jag prövade banan redan i onsdags och blev rejält chockad.”
Risken finns alltså för en brant inlärningskurva för den 20 år gamla gossen som förra året blev VM-tvåa i tempoloppet!
Loppet startar klockan 15.30 idag.

Tydligen är det också så att svensk galoppsport och vitrysk fotboll har blivit världsangelägenheter. Det kan behövas för de arma stackare som annars bara har möjligheter att spela bort sina surt förvärvade slantar på olika nätcasinon. ATG har gripit tillfället i flykten och avtalat med ett stort brittiskt spelbolag om att deras insatser hamnar i den svenska potten.

Även vädret tycks denna första söndagen i april i nådens år 2020 vara på vår sida. Här kan alla som inte vågar titta ut genom persiennerna på den bistra verkligheten läsa vad SMHI anser om sakernas tillstånd. Jag har konstaterat att utfallet för Sveriges olika meteorologiska regioner varierar från i bästa fall ”solig söndag” till, i värsta fall, ”molnigt och lätt regn”. Sålunda perfekt för en skön promenad utomhus med möjlighet till medhavd matsäck.

Tänk bara på att hålla avståndet och att i övrigt bete dig som oss med lätt fobi för nära kroppskontakt!