Wallström Avgår

Wallström Avgår 1
Maggan drar från arvfurstens palats, endast sörjd och saknad av tillskyndarna för den s.k. feministiska utrikespolitiken.

Vi vanliga dödliga, ickesocialister av allsköns sorter och annat löst folk, får ägna oss åt lite spekulationer fram till tisdag. Då öppnar nämligen riksdagen sin hösttermin. Senast då bör väl Löfven vaskat fram nästa stjärna som kan tänkas hågad att fortsätta vårt stolta lands utrikespolitik mot nya stordåd.

Jag funderade själv ett slag på att helt skamlöst utnyttja dom kontakter jag under många år odlat inom olika delar av rikets förvaltning i allmänhet, och med rimligt högt uppsatta såssar i synnerhet, för att kunna ge läsarna av Fri Debatt en tidig insikt om vem som ersätter Wallström på posten som ansvarig för våra utrikes affärer. Kanske skulle man ta några dagars ledigt från jobbet. Sätta sig på första bästa kärra till huvudstaden och parkera sig på det till arvfurstens palats närliggande Bagdad Café och konspirera?

Efter en stunds funderande lät jag det dock stanna vid just en tanke. Det finns viktigare saker att fundera på. Svettas t.ex. flugor? Där har vi ett problem som förbryllar mig storligen.

För övrigt är det så att man med stor säkerhet kan uttala att kravet på nästa utrikesminister stipulerar att hen åtminstone inte har ett överskott på manliga könshormoner eller kommer från såssarnas samarbetsparti Miljömupparna. Det skulle se ut det. I värsta fall en av hankön gråtande miljöpartist i statstelevisionen när något utrikespolitiskt skeende går regeringen emot…

Annars har ju Wallströms fem långa och pinsamma år på posten, och minns att hon ändå betraktas som något av en lysande stjärna inom socialdemokratin, inneburit att man som medborgare fått vänja sig att ha skämskudden nära till hands. Inte bara införde hon feministisk utrikespolitik, hon blev portad från Arabförbundets möte där hon bjudits in som hedersgäst. Hon lyckades med konststycket att i det närmaste bli persona non grata i Israel och kritiserades hårt för myglet kring kampanjen för Sveriges tillfälliga plats i FN:s säkerhetsråd.

Till hennes försvar får väl dock sägas att hon deltog till att dom stridande parterna i Jemen fick tillbringa några veckor i Sverige för samtal. Det var inte mycket nyttigt som kom ut av dom samtalen. Men ändå, det är ett oomkullrunkeligt faktum att dom befann sig på samma ställe och förde någon form av samtal.

Personligen tror jag mest på att Ann Linde, utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor, ligger bra till. Visserligen kommer det gnötas lite om pinsamheterna kring affären kring Transportstyrelsen. Hon var ju statssekreterare på justitie och fick först av alla information om att deras känsliga register hanterades av icke säkerhetsklassad utländsk personal. Men i Sverige är vi alltid redo att glömma och gå vidare. Även då man begår den pinsamma fadäsen att inte reagera på att SÄPO larmar om att svenskar i rikets hemliga tjänst riskerar nackskott då man slarvat med deras identitetsuppgifter.

Den som lever får se. Själv ska jag kontakta Naturhistoriska riksmuseet för att sist och slutligen få svar på frågan om flugor svettas.