Politiker måste lämna landsbygden ifred!

Politiker måste lämna landsbygden ifred! 1

Denna debattext publicerades 9 november i tidningen Land.

Det absolut bästa för Sverige och vår landsbygd är att inte ha någon landsbygdsminister. Eller det gäller hela landet i och för sig.

Varje skattekrona spenderad på en landsbygdsminister som ska “rädda” landsbygden är en krona tagen från ett företag på landsbygden som försöker överleva. Det är en krona tagen från landsbygdsbor som vill ha råd att ha varmt i sitt hus. Det är en krona tagen från landsbygden.
EU är inte bättre. Ska vi ha EU-stöd eller projektmedel till lantbruken tas de från landsbygden, filtreras genom enorma administrationer och regelverk för att till slut hamna hos jord- och skogsbrukare, som är bättre på att sköta administration än jord- och skogsbrukare som hellre vill producera. Kvar är mindre pengar och jord- och skogsbrukare som blir sämre och sämre på produktion för administrationen blir allt viktigare.

För att inte tala om krispaket. LRF välkomnade ett krispaket på runt två miljarder kronor sist jag såg. Var ska dessa pengar komma från?

Det finns tre alternativ, det ena värre än det andra. Antingen från skatt, vilket ger samma effekt som EU har. Fattigare folk, sämre producenter.

Det andra är lån, Sveriges riksbank trycker pengar och lånar ut till staten. Detta skapar en massa inflation som späder på problemet i stället för att lösa det.

Det tredje är att trycka nya pengar, den mindre hemliga versionen av alternativ två. Man trycker öppet nya pengar, tror att det skapar värde men istället får man bara mer inflation och mer fattigdom.

Inflation kan bara skapas på ett sätt, oavsett hur mycket man vill skylla på Putin. Ökas mängden valuta inflateras valutan, varje existerande krona blir mindre värd för varje nypräntad krona som kommer ut på marknaden. Våra riksdagspolitiker kan bara göra det på ett sätt. Riksbanken och dess penningpressar (nu digitalt för enkelhetens skull).

Landsbygdskrisen kan bara lösas på ett sätt och det är att politikerna lämnar landsbygden i fred. Vi lämnar EU, stänger riksbanken och Näringsdepartementet. Sänker skatter, avreglerar och privatiserar.

Vill du ha matproduktion i Sverige går det bara att lösa på ett sätt. Man ska kunna tjäna pengar på att producera mat, gärna massvis med pengar. Detta kommer självklart inte ske med den nya “höger”-regeringen. För den är inte höger, den är bara inte lika mycket vänster som alternativet. Den nya regeringen vill ha mer statlig kontroll över skola och vård eller på rikssvenska, mer planekonomi. Några fina ord om skattesänkningar och stora löften om mer inflation. Det är Tidöavtalet.

Jag hoppas på mindre socialism, lägre skatter och mindre stat. Men det ser mörkt ut.

Daniel Strandlund
Klassiskt Liberala partiet